Nöjesnytt Malmö 1
naturvın KAXIGT, VILT OCH RENT Inom EU finns det
över 50 tillsatser som är tillåtna i vin– utan att det behöver anges på flaskan. Det får inte ens anges på flaskan. Vin har som bekant ingen innehållsförteckning, alltså har vi ingen aning om vad det är vi egentligen dricker. S å kallade naturviner uppstod som en motreaktion mot hela tillsatsfebern. Kaxiga viner som vållat stor diskussion och fått känslorna att svalla. Rörelsen drivs av en samling motvallskäringar som vägrar att finna sig i de schablonmässiga tillverkningsmetoderna och menar att det går visst att tillverka vin på naturlig väg, men det kräver hårt arbete, perfekta råvaror och stor noggrannhet. Resultatet blir vin som framställs helt utan tillsatser (i vissa fall möjligtvis minimal mängd sulfiter för transportens skull) och gängse metoder och därmed kan springa i väg åt alla möjliga konstiga håll smakmässigt. Vilket så klart retar gallfeber på konservativa purister. Så kan väl ändå inte vin få smaka… Men "si", det kan det. Ofta handlar det om att vänja sig vid nya smakkonstellationer, grumlighet och udda dofter. Vinerna tål heller inte att lagras i samma utsträckning och tillverkas oftast i väldigt små volymer. Tyvärr har Systembolaget ingen speciell märkning av naturviner, så de kan vara svåra att hitta. Restauranger med koll brukar däremot ha bättre utbud. Det är alltid värt att fråga efter ett rent vin - du kan bli en upplevelse rikare. ■ 3 TIPS NATURVINER 1. SEPP MOSER MINIMAL GRÜNER VELTLINER 2011 (92700), 281 KRONOR. Passa på att hugga en flaska av den här fantastiskt fräscha lilla godingen med massor av personlighet. Det är ännu svårare att göra vita naturviner än röda, och det här är ett riktigt lyckat exempel på att det går. Särskilt gott till mat. 2. PIROCHETTA VECCHIE VIGNE CASCINA CORTE (95036), 156 KRONOR. Ett stort vin på många sätt. Lika maffigt som de gamla vinstockarna det är gjort på. Djupa smaker med lite småbråkiga tanniner, generöst med örter och skön körsbärsfeeling. Kräver mat med mycket smak eller en stark lagrad ost, gärna italiensk. 3. FRANÇOISE BEDEL ENTRE CIEL ET TERRE (77411), 391 KRONOR. Charmig champagne från liten producent med stora ambitioner och enbart biodynamisk odling, något som annars är ovanligt i Champagne. Passar utmärkt till skaldjur eller fisk med en pigg citronsås. TEXT: MIA GAHNE VÄRT ATT VETA Naturvin kallas även "vin nature", är gjort på druvor som fått växa utan annan näringstillförsel än naturgödsel, och som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel. Druvorna handplockas och får spontanjäsa på den jäst som finns naturligt på skalet. De får inte filtreras eller klaras med äggvita eller gelatin. I vissa fall tillsätts minimala mängder sulfiter (svavel) för transportens skull. 40 | nöjesnytt