Nöjesnytt Helsingborg 1
I MATSTADEN HELSINGBORG Den 12-13 juni öppnar Hel
singborgs krögare upp för en av årets största mathändelser i staden. Närmare 80 restauranger kommer att delta i Kroghelgen, en riktig fest där såväl helsingborgsbor som turister har möjlighet att prova all spännande mat staden har att erbjuda. K roghelgen är ett resultat av den nystartade krögarför en ingen ”Helsingborgskrögarna gör gott”. Föreningen har i dagsläget drygt 50 medlemmar och är ett initiativ av Dan Palmsten, en av delägarna av La Petite som förra året valdes till Helsingborgs bästa restaurang av Nöjesnytt. – Alla krögare jag pratat med har varit positivt inställda till ett samarbete, men många har inte haft den tid det krävs för att ta tag i det, säger Dan. HITTA VÄGAR ATT GE TILLBAKA Förutom att sätta Helsingborg på kartan över Sveriges viktigaste matstäder, berättar Dan att tanken med krögarsamarbetet också är att dra ett strå till stacken när det gäller välgörenhet. – Det är ju inte bara vi som ska tjäna pengar på det här, utan vi kommer att hitta vägar för att ge tillbaka och även göra något för de som behöver. På de många restaurangerna runt om i staden serveras mat från värl d ens alla hörn – exotiska smaker från Indien och Vietnam, traditionell svensk husmanskost och sushi är bara ett axplock av det som fi nns att tillgå i Sundets Pärla. Dan menar att det fi nns en anda i Helsingborg som är helt unik och som behöver tas till vara på. – Visionen är att Helsingborg ska bli en riktig matstad, att det är hit man ska åka om man har ett matintresse. Möjligheterna och potentialen fi nns här – vi har gott om närodlade bra råvaror från lokala producenter och uppfödare och hela 202 utskänkningstillstånd. Samarbetet ger oss möjlighet att sätta Helsingborg på Sveriges restaurangkarta på riktigt. SJÄLVFÖRTROENDET PÅ VÄG TILLBAKA Helsingborg har länge varit känt för sin matkonst. När Dan fl yttade hit för 30 år sedan var staden hem för ungefär fyra av White Guides 10-i-topp restauranger i Sverige. Dan menar dock att man till viss del tappat lite de senaste åren – att man har lutat sig tillbaka och inte satsat på att utvecklas i samma takt som vissa närliggande kommuner och städer. – Det har väl varit lite så, att man blivit lite bekväm helt enkelt. Restaurangerna i Helsingborg har inte blivit sämre, men vi är inte lika hypade som vi var då. Utmaningen för oss krögare här i staden är att få tillbaka vårt självförtroende och börja se de stora möjligheter som fi nns. Nu står Helsingborg inför ett ordentligt lyft och det ska vi ta vara på. För att få invånarna att bege sig ut och upptäcka de smaker som fi nns att tillgå, poängterar Dan vikten av attraktiva erbjudanden från stadens restauranger och krogar. – Som det är nu, lever staden upp på helgerna. Många tycker att det blir för dyrt att äta ute i veckan och ser det som en lyx som de väljer att unna sig endast under särskilda tillfällen. Men med bra erbjudanden som ligger i rätt prisklass skulle vi kanske kunna ändra på detta. STARTSKOTTET FÖR HELSINGBORG SOM MATSTAD På Facebook-sidan ”Helsingborgskrögarna gör gott” kan den som är nyfi ken följa förberedelser och få mer information om vad som händer under Kroghelgen. De som besöker Kroghelgen har även chans att vinna en middag för två personer på någon av de medverkande restaurangerna. 12 | nöjesnytt – Vår målbild är att vi ska få med 80 restauranger under Kroghelgen som startar klockan fyra på fredagen och avslutas natten till söndag. Samtliga restauranger som är med kommer att dela ut häften med stämplar och erbjuda mat för 80 kronor. Tanken är att man verkligen ska få uppleva Helsingborg och all den goda mat som fi nns här, säger Dan. – Det kommer att bli en riktig fest och även startskottet för Helsingborg som en verklig matstad. Jag är övertygad om att vi kommer att återerövra platsen som en av landets viktigaste matstäder, men det är en resa och den resan måste börja någonstans. Första stoppet blir Kroghelgen, säger Dan.