Nöjesnytt Helsingborg 1
NOTISER ROMANTIKEN I FOKUS PÅ OLD TIMES SWEET, SL
ADE & SMOKIE V ar det någon som sa nostalgi? Om man är lagd åt det hållet bör man defi nitivt bege sig till Hamntorget i Helsingborg den 27 juni för att få sitt lystmäte. Då står nämligen tre av 1970-talets allra största och mest klassiska brittiska band på samma scen – Sweet, Slade och Smokie. Sommaren 2013 spelade dessa tre legendariska band tillsammans för första gången i Sverige, då i Varberg och Malmö. Succén återupprepades förra sommaren somras och nu gör konstellationen alltså comeback på svensk mark. Smokie har förvisso alltid haft en stark publik i Sverige. Bandet startade som ett sorts hårdare popband med glaminfl uenser, men redan på andra albumet Changing All The Time från 1975 hade de lagt sig till med ett mjukare sound, baserat på strummande akustiska gitarrer och täta sångharmonier. Med låtskrivar-/producent-duon Mike Chinn och Mark Chapman vid rodret. Fram till 1981 prenumererade Smokie i princip på topplatserna på de europeiska listorna med låtar som If You Think You Know How To Love Me, Lay Back In The Arms of Someone, Don’t Play Your Rock’n’roll To Me och inte minst, den monstruösa covern på New Worlds hit Living Next Door To Alice – en låt som kommit att få ett helt eget liv genom åren. Efter att sångaren Chris Norman hoppat av falnade bandets popularitet, men i slutet av 1990-talet hittade man, framför allt i Sverige och Skandinavien, en nygammal publik och har sedan dess turnerat troget på våra breddgrader. Slade är ett av de band som bäst defi nierar glamrockens storhet och look. I början av 1970-talet radade de upp 17 (!) raka singlar på den brittiska Topp 20-listan, varav sex blev listettor. Bandet började som ett mer psykedeliskt inriktat rockband, under namnet Ambrose Slade, på andra albumet Play It Loud förkortat till Slade, dock utan någon kommersiell framgång. Den kom dock med plattan Slayed? från 1972, där låtskrivarna Noddy Holder (tillika en makalös sångare) och Jim Lea på allvar hittade sin formel i och med klassikern Mama Weer All Crazee Now (de felstavade titlarna blev något av ett kännetecken för Slade). Åren som följde radade bandet sålunda upp hits, varav många idag räknas som rockklassiker långt utanför glamgränserna: Cum On Feel The Noize, Skweeze Me, Pleeze Me, My Oh My, Run Run Away och Merry Xmas Everybody för att nämna några. Av alla band som kom fram i glamrockeran är Sweet det som kanske var allra störst, åtminstone i Sverige. Låtar som Ballroom Blitz, Fox On The Run, Poppa Joe, Wig Wam Bam och Set Me Free kan få vilken medelålders svenne som helst att fullständigt tappa konceptet när de dyker upp på stereon. Numera fi nns det två varianter av Sweet, med varsin originalmedlem i spetsen. Den variant som turnerat i Sverige och som kommer till Helsingborg är den som leds av gitarristen Andy Scott och som av fans ses som den mest ”legitima”. Arrangörer i Helsingborg den 27/6 är Nöjet Konsert tillsammans med The Tivoli, där man bygger en arena på Hamntorget, med utescen ihopbyggt med The Tivoli. I mars öppnade restaurang Old Times på Bruksgatan i Ichibans gamla lokaler. Old Times är en härligt nostalgisk restaurang med internationell profi l och en genuin romantisk känsla. Hela februari hölls restaurangen stängd för att förberedas inför nyöppningen. Den 6 mars slogs så dörrarna upp och gästerna möttes av en internationell restaurang i nostalgisk tappning. – Vår vision och förhoppning var att få in en riktigt kärleksfull atmosfär i restaurangen med varma känslor och såklart god mat. Vi har fått mycket bra återkoppling från våra gäster, säger ägaren Lilija till Nöjesnytt. Paradrätten på Old Times är plankstek med hemlagat potatismos och här fi nns även oxfi lé, fl äskytterfi lé, lax med räkor, frutti di mare samt ett vegetariskt alternativ. Den som inte är sugen på plankstek behöver knappast misströsta – såväl exotiska rätter som stekta tigerräkor på spett och klassiker som långkok går att fi nna på menyn. Den som letar efter något riktigt extra kan säkert hitta det i Black Rock Grill. – Black Rock Grill innebär att man själv steker sitt kött på en het sten. Till detta ingår sedan tre olika såser, wokade grönsaker, sallad eller pommes. Det är en rolig och lite annorlunda upplevelse att tillreda köttet själv, säger Lilija. Även dagens står på menyn hos Old Times och för företag fi nns särskilda paketpriser. – Vi vill kunna erbjuda något för alla våra gäster. Det är viktigt att alla blir nöjda, säger Lilija. TEXT: LOVISA FREDRIKSSON FOTO: SLAVKO ZENAR 56 | nöjesnytt