Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping PÅ KROGEN
Nöjesnytt Jönköping MÅNADENS PROFIL
Nöjesnytt Jönköping TREND
Hemlagade hamburgare kan vara vanebildande. Redan
efter några tuggor kan man vara fast, speciellt om de är grillade... H ur smakar egentligen en hamburgare? Utan alla tillbehör och dressingar som kuliss? Inte är det någon höjdare precis. Ofta för salt, grillkryddig och med obefintlig köttsmak. Dessutom är industriellt framställda hamburgare ofta torra, vilket inte är så konstigt eftersom själva tillverkningen bygger på sammanpressning. INTE TUNN Tar man sig i stället tid att göra egna hamburgare, gärna på nymalt framdelskött från nöt, blandat med en mindre del bacon, blir resultatet något helt annat. Med rätt kött i kvarnen, där lite naturlig fettvävnad får hänga med, blir hamburgaren saftig och smakfull. För att hamburgaren på nötkött ska ha kvar sin saftighet bör den inte vara för tunn. Tunna hamburgare, ibland två i samma bröd, är ett påfund från snabbmatsbranschen där tid är pengar. Till sist, hoppa över allt vad grillkryddor heter och stanna vid salt och peppar. HAMBURGERBRÖD 4-6 stycken 25 g blå jäst (1/2 paket) 5 dl fingervarmt vatten 1 msk rapsolja 1 liter vetemjöl 1 tsk salt 2-3 msk sesamfrön 1. Värm vattnet till fingertemperatur. Smula i jästen och se till att den löser sig helt. Tillsätt rapsolja och vetemjöl. Arbeta degen lugnt i 4 minuter, därefter mer kraftfullt i 8 minuter, det går lättast i maskin. Tillsätt salt och knåda degen någon minut till. 52 | nöjesnytt 2. Låt degen jäsa i sin bunke med handduk över i 30 minuter. 3. Dela degen i 4 eller 6 delar som rullas och läggs på plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden i 15 minuter under handduk. Pensla ovansidan med vatten och strö över sesamfrön. 4. Grädda av mitt i 250 graders ugn i 10 minuter. Låt bröden svalna under en ren handduk innan de delas. MAFFIGA HAMBURGARE För 4 personer 700 g mörad högrev eller bog av nöt 1 paket tärnad bacon 145 g 1 tsk salt 1 krm svartpeppar smör och rapsolja 1. Mal högrev och bacon i köttkvarn. Arbeta färsen med salt och svartpeppar. 2. Forma 4 stora och framför allt ganska tjocka hamburgare (cirka 3 centimeter). 3. Grilla på hög värme 3 minuter per sida. TUFF HAMBURGERDRESSING För 4 personer 3 msk majonnäs 3 msk ketchup 2 msk mild senap 2 msk bostongurka 1/2 krm mald kummin Blanda ihop samtliga ingredienser, gärna en stund i förväg så att smakerna hinner utvecklas. Känner man sig tveksam till att krydda med kummin kan man ersätta med svartpeppar. CURRYDRESSING Till 4 hamburgare 4 msk majonnäs 4 msk crème fraiche 1 msk finhackad rödlök 1 vitlöksklyfta 1/2 tsk curry salt och peppar 1. Skala och finhacka rödlök. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda löksorterna med majonnäs och crème fraiche. 2. Krydda dressingen med curry, styrkan avgör man själv. En halv tesked curry ger mild smak. Vill man ha het curry är det bättre att spetsa dressingen med cayennepeppar i stället. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar mot slutet. (TT) DET HÄR BÖR ALLTID FINNAS TILL HAMBURGARE Salladsblad, gärna blandade sorter med varierande smak Skivad tomat Skivad ättiks- eller saltgurka, gärna på längden Tunna skivor rödlök Rostad lök Förbered tillbehören och lägg i skålar så var och en får ladda sin burgare med det som önskas. Senap och ketchup bör nog finnas också, men kanske inte i främsta ledet. I TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST GRILLA BURGARE
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping NOTISER
Nöjesnytt Jönköping DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER & FILMKOLLEN
Nöjesnytt Jönköping SERIER