Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping PÅ KROGEN
Nöjesnytt Jönköping MÅNADENS PROFIL
Nöjesnytt Jönköping TREND
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping NOTISER NOTISER MAURITZ GÖR OM
I BUTIKEN I GYLLENE UTTERN LADDAR FÖR SOMMARSÄSONG I nför sommaren satsar Hotel Gyllene Uttern i Gränna på ett nytt koncept i sin kaffestuga. – Förut hade vi ungefär samma fikautbud som en bensinmack, men det här huset tingar någonting bättre, säger Nicklas Falk som är vice platschef. Gästerna kan numera förvänta sig ett komplett kafé med ett hembakat utbud. Här finns till exempel en räksmörgås på surdegsbröd. – Nu blir det bättre fika och bättre mackor. Dessutom hakar vi på salladstrenden med en salladsbar, fortsätter Nicklas Falk. Gyllene Uttern serverar också varm lunch varje dag i sin matsal, samt à la carte hela dagen. – Men vi har många gäster som är på väg någonstans, och måste därför kunna erbjuda en smidig take away-meny, säger Nicklas Falk. Samtidigt vill han slå ett slag för att lokalbefolkningen från både Gränna och Jönköping ska unna sig ett besök här. Under sommaren utnyttjas Gyllene Utterns stora terass med utsikt över Vättern och Visingsö till max. – Platschef Maria Ekblom berättar att det i sommar kommer att arrangeras grillkvällar med start näst sista helgen i juli. Passa på att göra en dagsutflykt till Gränna och Gyllene Uttern och njut av både nygrillat och fantastisk utsikt. Lokalproducerat är något som efterfrågas allt mer. – Vi har något som vi kallar för det lokala skafferiet. Vi säljer godis, knäckebröd, senap, must och lite annat som är tillverkat här i närheten för att knyta an till Gränna och Visingsö, berättar Christoffer Herbst som är sous chef. I februari deltog han i den nationella tävlingen Årets unga kock och slutade på en andra plats. Tävlingen anordnas av det gastronomiska sällskapet Chaine des Rotisseurs och finalen avgjordes under en heldag i Stockholm där sex kockar deltog. De tilldelades varsin korg med råvaror och fick utifrån dess innehåll sätta ihop en trerättersmeny. Christoffer Herbst tillagade bakad slätvad till förrätt, kronhjortsinnanlår som varmrätt och desserten bestod av chokladkräm med blodapelsinterrin. Allt under ständig övervakning av sju jurymedlemmar som bedömde alltifrån utseende till hygien i köket. – Det var nervöst, men mest kul, säger Christoffer Herbst som fått mersmak och gärna ställer upp i tävlingen på nytt. – Fast jag var nog mer nervös än vad du var, säger Maria Ekblom som tillsammans med Nicklas Falk var på plats hela dagen för att bevittna tävlingen. Andraplatsen är de stolta över, alla tre. – Det är jättepositivt för oss och något vi kan skryta med. Skryta kan vi ju göra ändå, men detta är ett kvitto på någonting, säger Maria Ekblom. – Framförallt visar det här på återväxten av unga kockar, man behöver inte vara till åren för att vara bra. Det är en utmaning för oss att behålla dem, att fortsätta utmana de unga så att de blir kvar, säger Nicklas Falk. I TEXT: EMMA BRÄNNMAN FOTO: NICKLAS FALK F nnanför dörren på Smedjegatan 7 öppnar sig en hel värld av gardiner, bäddtextilier, mattor, dukar och mycket mer. Sprudlande glada Ulrika Landén har ägt butiken sedan 2006 och tog nyligen beslutet att göra om lite i butiken. – Inget drastiskt har hänt de senaste åtta åren så det var på tiden att vi gjorde om här lite nu, skrattar Ulrika. Ulrika, som har fullt upp med att köpa in nya gardintyger till hösten när Nöjesnytt hälsar på, berättar att hon och personalen önskade en mer öppen och överskådlig butiksyta. Allt i butiken är nu omvänt och därmed har även varje del i sortimentet fått nya platser i lokalen. Ulrika skrattar gott när hon berättar att var och varannan kund numera går vilse i butiken på jakt efter det de vill ha. – Men på så sätt stöter de på andra saker på vägen som de kanske inte skulle fått upp ögonen för annars, säger Ulrika och ler. Det nya butiksupplägget har fått mycket god respons och lokalen uppfattas som mycket större än tidigare, vilket ju var en medveten förändring från Ulrika och personalens sida. – I samband med att vi gjorde om så upprättade vi även en liten syhörna, säger Ulrika. Att se någon sitta och sy upp gardiner gör att butiken känns mycket mer levande. Utöver detta så togs det in en del nya varumärken, avdelningen för solavskärmning blev större och vissa varumärken (som exempelvis Svanefors) fick sin egen hörna. – Kom in och kika så fort ni bara kan, avslutar Ulrika glatt och fortsätter ögna höstens kommande gardintyger. I TEXT & FOTO: LINDA LUNDSTRÖM BERNARDS HAR ÖPPNAT I ATOLLEN å Jönköpingsbor har nog missat det nyöppnade bagericaféet i Atollen. Det senaste tillskottet i Bernards-familjen ligger strategiskt placerat i korsningen mellan Södra Strandgatan och Lantmätargränd. Östra Centrums busshållplats ligger precis utanför och det råder ingen brist på vare sig bussresenärer, fikasugna studenter eller kontorsarbetare. - Vi valde denna lokal just för att vi ville vara i händelsernas centrum, berättar Elin Lindqvist, butikschef på Bernards Atollen. Här ligger vi nära till hands för både bussresenärer, lunchgäster och folk som är i stan för att shoppa. Bernards Atollen är hittills ett unikt cafékoncept i Jönköping där kunden själv får plocka det den vill ha för att sedan gå till kassan och betala. Stenugnsbakade surdegsbröd, sallader, grillade mackor och bullar finns i sortimentet. (Och allt doftar ljuvligt!) Det finns plats för såväl gäster på språng som för gäster som vill ta en mysig fika, antingen på bottenplan eller en trappa upp. - Vi lockades av tanken på ett nytt urbant storstadskoncept för Jönköping, berättar Elin. Inspirationen kommer främst från London och Chicago där många liknande bagericaféer länge har varit populära. Även den industriella inredningen med mönstrade golv, högt i tak och öppen bageridel har inspirerats av liknande koncept i dessa städer. Att idén uppskattas i stan är det ingen tvekan om. - Det verkar verkligen som att folk tycker om det här sättet att handla och fika på, avslutar Elin och ser stolt ut. I TEXT & FOTO: LINDA LUNDSTRÖM 64 | nöjesnytt
Nöjesnytt Jönköping DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER & FILMKOLLEN
Nöjesnytt Jönköping SERIER