Buffé 1
NYTT & HETT! → Tipsa redaktör lina.wallentinson@o
tw.se Augusti UNDERSÖKNING VARDAGSMAT Köttfärssås – igen! köttfärssås med spagetti ligger i topp som vardagsfavorit. Så ser det ut nu och ända sedan pr-byrån Food & Friends för första gången presenterade Matrapporten 2012. Men tendensen är fallande, och listtvåan kyckli ng knappar in på försprånget. Helt ny på listan är sallad, som konkurrerade ut förra årets åttondeplacering köttgryta. Listans tio rätter står för hela två tredjedelar av de rätter vi äter till middag under vardagarna. I snitt lägger vi 35 minuter på att laga mat måndag till fredag. På helgen ökar snittiden till 45 minuter. Då hamnar kyckling i topp, följt av biff, tacos, fläskfilé, fisk och pizza. RETRO I KOKBOKSHYLLAN Friterat, tyskt & alldeles för mycket oljor, temperaturer och metoder. Helt klart guiden till perfekta pommes, kroketter och crab cakes. Andreas Froebrich är köksmäsTaylors & Jones slår ett slag för brittisk mat. kokbokstrenden för veggo, detox och krispig rawfood är långt ifrån över. Men i höstens boknyheter anas en småfet, mullrande proteströrelse. I »Best of British« (Natur & Kultur) satsar killarna bakom korvbutiken Taylors and Jones på att återupprätta den baktalade brittiska maten. De gör det genom bland annat shepherd's pie, fish & chips och märgben. Det är tryggt, säkert gott – och ganska brunt. Matskribenten Ylva Porsklev har friterat sedan barnsben och tackar mamma och pappa för den första fritösen. Hennes bok »My fryday« (Massolit) är fylld av fakta kring Mättande läsning i höstens kokböcker. tare på tyska krogen Bierhaus i Stockholm. I boken »Sehr gut« (Massolit) gäller stadig mat som currywurst, wienerchnitzel, kartoffelsalat och knödel. Skriver gör Tomas Tengby. »För mycket av det goda är alldeles lagom.« Så lyder Edward och Gunilla Bloms motto. I »Kokkonst för livsnjutare« (Norstedts) ger de råd till fattiggourmeter, etikettips, snapsvisor, kulturhistoriska texter – och förstås recept. INSEKTER SOM MAT Krypande krubb tacos med knaperstekta syrsor eller chokladdoppade gräshoppor som snacks. De flesta ryggar inför tanken att äta insekter. Men egentligen är det inte så konstigt. Överallt utom i Europa och Nordamerika är insekter redan en del av maten. För två år sedan rapporterade FN om just insekter som en del av lösningen på hur vi i framtiden ska kunna tillgodose en växande befolknings proteinbehov. Ett kilo nötkött kräver åtta kilo foder, och endast 40% av djuret blir mat. Ett kilo syrsor däremot kräver bara 1,7 kilo foder, och 80% är ätbart. Josefin Strömberg, vd för Qvicket, fångar upp insektstrenden och säljer sedan ett halvår tillbaka syrsmjöl från Thailand i Sverige. Hur kom du in på insekter? – Till och från har jag varit vegetarian. Under en period fick jag näringsbrist och har sedan dess varit extra intresserad av näringslära. Varför blev det just mjöl av syrsor? – För många svenskar är det här med insekter fortfarande lite läskigt. Ett mjöl kan vara lättare att ta till sig än att börja med hela insekter. Vad smakar mjölet? – Lite nötigt; det påminner om smaken av malda hasselnötter. Mjölet ger mer smak än till exempel vetemjöl, men en god smak. Vad använder man det till? – Jag har det i mina frukostplättar varje morgon. Det funkar också i pajdeg, bröd, kex och kakor eller för att boosta till exempel en smoothie. Hur tror du det ser ut i framtiden? – För bara två år sedan pratade ingen i västvärlden om insekter som mat. Jag var nyligen i USA, och där är det mycket mer accepterat än här. Jag är säker på att vi går i samma riktning; vi har redan sett ett stort intresse för vad vi håller på med. B U F F É 8 • 2015 5 Vardagens 10 i topp! Spagetti med köttfärssås Kyckling med ris/potatis Korv stroganoff Fisk med tillbehör Köttbullar med tillbehör Lax med tillbehör Soppa Biff med tillbehör Pannbiff Sallad (ny) Vi listar vara bästa vardagsrätter, se ica.se/buffe. . Mjöl av syrsor blir till goda, fluffiga plättar. Josefin Strömberg hugger in på en gräshoppetaco i Philadelphia, USA. HEJ Josefin! FOTO:LISA KLINGBLOM