Buffé 1
SIDFLÄSK OCH FILÉ PÅ PINNE Rimmat fläsk ger fin s
älta. Genom att förkoka det behöver du bara hålla koll på att filén blir färdiggrillad. GER 10 SPETT ca 500 g fläskfilé ca 400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit 1/2 gul lök 3 lagerblad 5 svartpepparkorn ev fänkålsrubb (se recept) 1 citron salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg 10 träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. 2. Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar. 3. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Gnid ev in köttet med fänkålsrubb (se recept). Låt dra 30 minuter. 4. Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SOMMARSALLAD MED BROCCOLI & FÄRSK VITKÅL Vitkålen blir mjäll och vackert transparent av att förkokas. Supergott! FÖR 8–10 PERSONER ca 600 g färsk vitkål 1 broccoli (250 g) 1 grön chilipeppar (t ex spansk peppar) 2 msk kapris 1 dl grovhackad färsk oregano färskpressad juice och rivet skal av 1 citron olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Skär loss broccolistammen och lägg åt sidan. Skär loss buketterna och dela ev i bitar. 2. Koka vitkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Låt broccolibuketterna koka med de sista minuterna. Häll av och lägg i en skål med iskallt vatten. 3. Skala broccolistammen. Hyvla den tunt med en potatisskalare. Lägg i iskallt vatten så att den blir krispig. 4. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka kaprisen. Rör ihop chili, kapris, oregano, citronjuice, citronskal, 1/2 dl olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Låt broccoli och vitkål rinna av. Lägg i en stor bunke. Häll på kaprisblandningen och vänd runt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÄPPELSÅS MED CHILI Kanongod sås till bland annat grillat fläskkött. Skala, kärna ur och skär 6 syrliga äpplen i bitar. Sjud i kastrull med 8 dl äppeljuice och 1 dl socker tills äppelbitarna är mjuka. Sila av vätskan. Mixa äpplena med 1–2 tsk chiliflakes och rivet skal från 1 citron med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt 1 dl olja och 4 msk äppelcidervinäger i en tunn stråle under tiden du mixar. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FÄNKÅLSRUBB Rosta 1 msk hela fänkålsfrön i en torr och het panna. Stöt dem med 1 tsk hel anis och 1 tsk svartpepparkorn i en mortel eller mixa i en liten matberedare. Blanda med 2 tsk finrivet citronskal och 1 msk finskuren koriander. Gnid in råvaran med rubben ca 30 minuter före grillning. SKINKLINDAD TORSKFILÉ Skinkan ger inte bara smak, den får också fisken att hålla ihop bättre på grillen. FÖR 4 PERSONER Koka upp saltat vatten till pastan. Krydda 4 torskryggfiléer (MSC-märkta) runt om med 1/2 tsk salt, 1 krm peppar och 2 msk hackad timjan, gärna citrontimjan. Vira 4 skivor lufttorkad skinka runt fiskbitarna och fäst med en tandpetare. Smält 75 g smör. Skala och pressa 1 vitlöksklyfta. Pensla fisken med lite av vitlökssmöret och grilla över glöd ca 3 minuter på varje sida. Servera fisken med resten av vitlökssmöret och t ex pasta blandad med spenat.