Nöjesguiden GBG 1
STJÄRNBARTENDER TILL SHERATON Den prisbelönte bar
tendern Bobby Hiddleston har ett gediget register av groggar på sitt cv. Han var bland annat med och grundade Swift Soho i London – en bar som tog sig hela vägen till plats 30 på den prestigefyllda listan World’s 50 Best Bars 2022. Nu har han flyttat till Stockholm och lanserar cocktailkonceptet Sally’s i nyrenoverade Sheraton Stockholm Hotel. Namnet är en blinkning till en klubb som öppnade på New York Sheraton 1969 och som var döpt efter Sally Lippman, den legendariska Studio 54‑stammisen som i 70‑årsåldern dansade sida vid sida med både kändisar och unga discoentusiaster. Vid sin sida har Hiddleston bartendern Niklas Forslin, senast från Tjoget, och tillsammans vill de skapa en modern tolkning av Sally’s där det glamorösa 70‑talet möter 2020‑talets kreativa energi. Hur det smakar får du avgöra själv. OLLI KÖR PÅ AUTENTISK BILD FRÅN NÖJESGUIDENS SMYGLÄSNING PÅ HARD ROCK CAFÉ 2006. HARD ROCK CAFÉ FLYTTAR UT OCH IN Efter 40 år på Sveavägen är det dags för något nytt. Hard Rock café meddelar nämligen att de istället tar över Jensens Bøfhus lokaler på Vasagatan nära Centralstationen. – Det stämmer, det kommer att finnas ett Hard Rock Cafe på Vasagatan, bekräftar verksamhetschefen Jason Burek för tidningen Mitti. Men koncernen behåller samtidigt också nuvarande hyreskontrakt på Sveavägen 75. Vilken typ av krog som öppnar i lokalerna och när är däremot ännu inte officiellt. Det är ingen rast eller ro på schemat för det äldste syskonet i Ingrossoskaran. Utöver den purfärska öppningen Umarell i Göteborg är Oliver “Olli” Ingrosso aktuell med inte mindre än två nya krogar i Moodkvarteret. De nya tillskotten Baroma samt Ollis Deli ligger precis bredvid varandra med en öppen planlösning men kommer ha olika uttryck som speglar deras respektive koncept. – Moodkvarteret är helt rätt ställe för oss att växa och etablera oss. Det är ett levande kvarter med rätt puls, rätt publik och rätt energi. Vi vill vara en del av människors vardag, från morgonkaffet till fredagsaperitivon, säger Oliver Ingrosso själv i ett pressmeddelande. Baroma kommer att ha sittplatser för cirka 70 gäster medan Ollis Deli har ett mindre antal sittplatser och mingelyta. Lokalerna ligger i hörnläget mellan Regeringsgatan och Jakobsbergsgatan och öppningen planeras till början av december. PÅ ÖSTFRONTEN INTET NYTT Efter över 30 år på Stureplan, och några på annan plats, stänger restaurang East för gott lagom till årsskiftet. Krogen var när den öppnade en föregångare inom asiatisk mat och bidrog starkt till den nya asiatiska krogvågen som red genom Stockholm under nittiotalet. Exakt vad som kommer att hända i lokalerna är inte officiellt men att en ny krog kommer att öppna under våren 2026 är åtminstone på tapeten. KOMMANDE KROGAR I STOCKHOLM PONTUS FRITHIOF I BLÅSVÄDER Det har uppstått ett namnbråk i Nacka Strand där den välkände krögaren Pontus Frithiof, som öppnade restaurangen Fabriken by Pontus Frithiof i januari, har hamnat i konflikt med grann restaurangen Fabrikören, ägd av Peter Eriksson. Eriksson menar att det nya namnet är för likt hans befintliga varumärke, som registrerades 2021, medan Frithiof i sin tur hävdar att termen “Fabrikören” är så pass allmän och knuten till lokal miljön att fler företag borde kunna använda den. Frågan om namnet får användas vidare ligger nu hos Patent‑ och registreringsverket, som bedömer att orden “Fabriken” och “Fabrikören” inte är så lika att förväxling automatiskt uppstår, men det sista ordet är förmodligen ännu inte sagt. 54 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2025 HORNSBERGS STRAND FÅR ÖLFABRIK Minns ni det ökända kebabkriget i Hornsbergs Strand? Där bostadsrättsföreningen Välbehaget gjorde allt som stod i sin makt för att vräka sin hyresgäst. Låt oss hoppas att de boende är mer förtjusta i humle än pressat kött och vitlökssås, för inom kort slår portarna upp för Ölfabriken i samma lokaler. Ölfabriken öppnade sitt första vattenhål redan i våras i Växjö och har alltså nu sikte på Stockholm. Krögaren Suat Akdag har tidigare drivit restauranger i Mellansverige under varumärket Burgers & beer, men satsar efter en tuff period fullt ut på det nya konceptet som innebär husman och “bra utbud av öl”. Någon gång innan årsskiftet väntas Ölfabriken öppna sina tappar. EN RIDDERLIG FOLKBAR Sedan den 7 november har Riddarbaren parkerat hästen i Fältöversten och erbjuder nu husman utan manér, öl utan snobberi och bord i samma höjd som baren. Bakom satsningen står Ahmet Özdemir (Pub Kloster, Café Uven), som nu vill ta med sig Södermalm till Karlaplan. – Vi vill skapa en plats där alla känner sig hemma, där det är enkelt att slå sig ner, stanna kvar och trivas, säger han. Med ärtsoppa och fish and chips hoppas Riddarbaren på att bli Östermalms nya vardagsfavorit under lunchtid. På kvällen förvandlas restaurangen till en avslappnad pub med ett noga utvalt sortiment av öl, vin och drinkar tillsammans med barvänliga tilltugg. Gott så. MALOMÉ Creperia på Swedenborgsgatan 28 i samma lokaler som tidigare huserade en japansk mataffär. Öppnar någon gång i november. TETE Libanesisk fusion på Regeringsgatan 111 med separat vinbar. Öppnar för middag i mitten av november och för lunch i början av 2026. G.A.T. Tjogetgruppens satsning i Davidsonska huset på Gustav Adolfs Torg 16 öppnar lagom till lönehelgen årets fattigaste månad, närmare bestämt den 23 januari.