Nöjesguiden GBG 1
KROGKOMMENTERARNA Hur mycket jobbar Oliver Ingros
so egentligen? Krogkommenterarna rör om i grytan. TEXT: REDAKTION ERROR 404 JEDI MIND TRICKS Stureplansgruppen slår världsrekord i önsketänkande när de försöker lansera ”Krogstråket Klara” som sponsor av Filip & Fredriks podd i samband med premiären av duons hämta hem pengarna-turné. De tre stackars krogarna på den stackars gatstumpen vid Waterfront är ett krogstråk lika mycket som Oliver Ingrosso är krögare. Även i en Trumpsk värld blir inte allt man påstår sant. PODD MORBERG SMÖRJER KRÅSET Per Morberg är ljuvlig. Han och hans fru, Inese Morberg, är extremt ljuvliga tillsammans i podden Krogtipset med Morbergs. De pratar och pågår utan att lyssna så mycket på vad den andre säger. Mysigt. Kul. Det är ytterst njutningsfullt att höra hur vinet förlamar Pers läppar och förvandlar hans redan sluddriga uttal till en gröt av bokstäver. Podden lider av att paret Moberg blir uppvaktade av krögarna. Det gör att deras besök hamnar väldigt långt i från det genomsnittliga besöket för en genomsnittlig människa. Utvärderingen blir uddlös, då det ju hade varit helt uppåt väggarna om en krog, som godkänt det här spektaklet, misslyckas med att ge paret Moberg den bästa av kvällar. DAS DERSCH Schnitzeln var god. Rakt av god. Krogen känns dock inte sammansatt. Servicen är effektiv, men mekanisk och opersonlig. Öppet kök helt i onödan. Vem vill se en kock stå och skaka två grytor som fräser och spottar och skvätter smör oavbrutet? Det tillför bara stress och stök. Detsamma gäller Roy Naders hovrande kring luckan med två mobiler i handen. Menyn är spretig å det grövsta. Schnitzel, kaviar, vitello tonnato, hamburgare med gochujang-beurre blanc och Diplomatpannkaka. Förvirring! Till din schnitzel kan du välja mellan 12 olika tillbehör. Varför? Ett hett tips är att ta bort Café de Paris-smöret från menyn eftersom schnitzeln grytfriteras i klarifierat smör. Den behöver mer smör lika mycket som Glenn Hysén behöver litteraturtips från Jonas Thente. 56 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2025 WHAT TEUF FUCK? Det är inget fel med en restaurang som kör en rätt på menyn. Det är samtiden och alla hjärnskadade influencers med outvecklade smaklökar, som gjort Teuf till Stockholms mest hypade restaurang, som är problemet. Det ska den såklart inte vara, no hate. Men pommes, bea och kött är tillräckligt simpelt för att svagbegåvade influencers ska förstå. Det är klart att de vallfärdar dit för att producera innehåll som ingen bett om, ingen vill ha och som gör alla som kommer i kontakt med det lite dummare. WEBBREDAKTÖR BLIV VID DIN KÖTTPUCK Cafés redaktion listade härförleden Stockholms bästa krogar. Vid en första anblick känns det rimligt. Men vid en scroll dyker Jonas Strandberg upp som krogtipsare. Han är, eller har varit, komiker och har vid flertalet tillfället medverkat i Simon Gärdenfors podcast Arkiv Samtal (mycket bra podd!) och snackat mat utifrån sina påstådda matintressen. Krogkommenterarna ifrågasätter inte att de de facto ÄR intresserade av mat, utan OMFÅNGET av deras matintresse. Simon Gärdenfors älskar hamburgare och ramen. I Jonas Strandbergs fall är det högst osäkert om han någon gång i livet har varit på en restaurang där maten inte smashas till total platthet av män i svarta nitrilhandskar och där hantverks-IPA för 129 kronor glaset är normalt. Att han ska tipsa om bra krogar känns lika välkommet som om Glenn Hysén skulle ersätta Jonas Thente som litteraturredaktör på DN.