Buffé 1
Buffés allergiexpert Elisabeth Ekstrand Hemmingss
on vet hur det är att inte tåla gluten. Men det är inget som begränsar hennes tillvaro. Tvärtom har det gjort henne till en fena Bästa brödet på glutenfri bakning – något hon gärna lär ut till andra. TEXT & FOTO ELISABETH EKSTRAND HEMMINGSSON Servera gärna någon god färskost till det vackra och smakrika brödet. HAVRE- OCH LINGONLIMPA MED MOROT OCH SOLROSFRÖ Ett solgult, glutenfritt matbröd med inslag av härligt röda och syrliga lingon som alla kan njuta av! Lättbakat med bara en jäsning direkt på plåten. GER 1 STORT BRÖD 1 dl havregryn (ren havre) 2 + 4 dl kallt vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 tsk salt 1 msk malda brödkryddor 50 g jäst 1 msk fiberhusk (malet lopp fröskal) 100 g finriven morot (ca 2 1/2 dl) 14 BUFFÉ 8 • 2 012 1 dl lingon, färska eller frysta solrosfrön till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda havregryn och 2 dl vatten i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke. 2. Tillsätt direkt 4 dl kallt vatten, olja, salt och kryddor. 1 dl solrosfrön (naturella) ca 12 1/2 dl glutenfri mjölblandning* (750 g) 3. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner fiberhusk. 4. Låt stå och svälla ca 5 minuter. 5. Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet. 6. Arbeta degen kraftigt i maskin 3–5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen. Den ska bli ganska lös och kladdig, och går inte att knåda. 7. Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att de inte går sönder. 8. Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en stor rund bulle med våt degskrapa. 9. Strö på lite solrosfrön och en aning mjölmix. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. 10. Sätt ugnen på 200°C. 11. Grädda brödet mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. GLUTEN UTAN