Buffé 1
ELISABETHS 10 TIPS – för glutenfri brödbakning Fö
lj receptet noga. Tillsätter du för lite vätska eller för mycket mjöl blir brödet torrt och smuligt. Gör du tvärtom blir brödet platt. Investera gärna i en digital köksvåg så du kan väga såväl degvätska som mjölmängd. 1 »Väg både mjöl och degvätska – extra viktigt när man bakar glutenfritt!« – Att baka glutenfritt är lika lätt som vanlig bakning förutom att tekniken är lite annorlunda. Viktigast är att använda bra recept och följa dem noga, säger Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, matskribent och Buffés allergiexpert sedan många år. Hon är även en flitig kokboksförfattare, nu senast till mat- och bakboken »Glutenfria favoriter« (ICA bokförlag) som hon både författat och tagit bilderna till. Där finns bland annat ett gott ostbröd – perfekt till kräftskivan. Testa om brödet är färdigt med en provsticka eller knacka på undersidan. Torr sticka eller ihålig ton signalerar färdigt bröd. 4 7 På ICA.se/buffe hittar du receptet på Elisabeths glutenfria ostbröd. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd en lågproteinmix eller naturligt glutenfri mix och prova dig fram till lagom degkonsistens. * fria mjölmix, baserad på vetestärkelse som innehåller mjölk. Väljer du annat mjöl är det viktigt att prova dig fram till lagom mängd mjölmix, eftersom resultatet varierar mellan olika sorter och fabrikat. Brödet är bakat med Sempers glutenFrys in bröd som inte går åt för dagen och ta fram efter hand. 9 Jäs degen övertäckt med bakduk i rumstemperatur på dragfri plats. Ställ den däremot inte ovanpå spisen/ ugnen – det kan bli för varmt om värmen är på. Eftersom gluten saknas i degen kan den upplevas som kladdig och svårhanterlig. Det avhjälper du med fiberhusk (malet loppfröskal) i degspadet som gör degen smidig och det färdiga brödet mer fiberrikt, saftigt och mindre benäget att smula. 3 Grädda brödet lite högre upp i ugnen än normalt så får det mer färg. 6 Extra gott och aromrikt blir brödet med kallt degspad (funkar endast med färsk jäst). Jäs degen 1–2 timmar i rumstemperatur eller övertäckt i kylen 3–8 timmar. 5 Satsa på en bra köksmaskin! Det ger ofta ett bättre resultat och gör bakningen roligare. 10 Låt brödet svalna utan bakduk om du önskar en knaprig yta. Linda annars in det i en bakduk om du tvärtom vill ha en mjuk skorpa. 8 BUFFÉ 8 • 2 012 15 Arbeta först in halva mjölmängden och tillsätt resten undan för undan tills konsistensen blir som angivet i receptet. Använder du en annan mjölsort än vad som anges i receptet får du prova dig fram till rätt mängd. 2 Låt stå! FOTO SÖREN HEMMINGSSON