Buffé 1
10 SMARTARE VARDAG Och som får smakerna att lyfta
! TEXT & RECEPT ELLINOR JIDENIUS & CAMILLA THÖRNQVIST UPPLAGNING MIKAEL GÖRANSSON FOTO & STYLING EVA HILDÉN SMITH KARIBISK KYCKLING MED SÖTPOTATIS Allt-i-ett-kyckling är superbra mat till både vardag och fest. Här en kryddig variant med fruktiga toner à la Karibien. FÖR 4 PERSONER 1 rödlök + 500 g sötpotatis + 500 g potatis 2 lime olivolja, salt, svart peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda oregano, kanel, kajenn peppar och socker i en skål. Tillsätt vinägern. 3. Skär några snitt i skinnet på varje kycklingklubba. Pensla på kryddblandningen. Krydda kycklingen runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ åt sidan. 4. Skala lök, söt potatis och ev potatis. Skär i klyftor. Halvera limen. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt eller långpanna. Ringla över 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda runt. Lägg på kycklingklubborna. 5. Sätt mitt i ugnen ca 30 minuter. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut. 6. Servera med mangosås (se separat recept) och gärna en grönsallad. FÖR ALLA? (Inkl mangosåsen) Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 4 kycklingklubbor (ca 1 kg, gärna majskyckling) 1 msk torkad oregano + 1 tsk kanel + 1 krm kajennpeppar + 1 1/2 msk socker 1 1/2 msk vitvinsvinäger Slut på sommarlovet, full fart på höstterminen. Då kan det behövas inspiration till både vardag och fest. Här får du tio lättlagade rätter med tips som gör dig till en bättre hemmakock. LÄTTLAGADE RÄTTER • Karibisk kyckling • Saftiga färsbiffar • Rostad grönsakssoppa • Tomatbakad fi sk • Laxnuggets • Genvägslasagne • Korv- och kålgryta • Sensomrig bulgursallad • Citronkarré med rosmarinsky • Kastrullpasta MANGOSÅS Knalligt gul och grymt god. FÖR 4 PERSONER: Mixa 250 g fryst, tinad mango till en slät puré med stavmixer. Blanda med fin rivet skal av 1 lime, 1 msk färskpressad limejuice, 2 tsk finriven färsk ingefära och 1 tsk sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. SÄTT SMAK PÅ SKINNET Massera in ett gott örtsmör eller peta in vitlöksskivor under kycklingskinnet och pensla ovansidan med sesamolja, färskriven ingefära och hoisinsås nästa gång. Byt grönsaker och tillbehör efter säsong och smakinriktning. & fest PANNAN – SPARAR TID ALLT I LÅNGtips!