Buffé 1
Smartare vardag & fest KASTRULLPASTA MED SALAMI,
KESO OCH CITRON Gör som italienarna och använd en del av pastavattnet i såsen. Det innehåller värdefull stärkelse som »smörjer« pastan och förhöjer smaken. FÖR 4 PERSONER 300 g pasta, t ex farfalle 300 g fryst broccoli 200 g salami i skivor 250 g keso finrivet skal av 1 citron 1 msk färskpressad citronjuice 2 dl riven ost, gärna lagrad 2 msk finhackad persilja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen i rikligt med lättsaltat vatten. Tillsätt broccolin när ca 3 minuter återstår. 2. Ta upp 1 dl av kokvattnet. Häll av pastan och broccolin i ett durkslag. 3. Skär salamin i strimlor. 4. Häll tillbaka det sparade kokvattnet, pastan och broccolin i kastrullen. Tillsätt salami, keso, citronskal, citronjuice, ost och persilja. Blanda. Smaka av med salt och peppar. Servera genast. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri keso och hårdost som är lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt keso med t ex tofu och välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: använd äggfri pasta. SÅ LYCKAS DU MED PASTAN Ta för vana att salta kokvattnet direkt när du sätter på plattan. Osalt pasta är ingen höjdare. Beräkna 1/2–1 msk salt per liter vatten. Lägg pastan i vattnet när det stormkokar. Ett undantag är när man kokar fyllda pastaknyten, de är bättre att sjuda så de inte spricker. Anpassa koktiden efter pastans form och tjocklek. Följ inte angivelser slaviskt utan prova dig fram. Pasta som blandas med varm sås fortsätter att tillagas. Förkorta därför koktiden något. Pasta är oftast godast »al dente«, med tuggmotstånd. Det har den när man kan se en liten, vit, okokt prick mitt i om du delar den. Spola inte nykokt pasta. Smaken sköljs bort och vattnet gör att pastan suger åt sig sämre av ev sås den blandas med. Spara lite av pastavattnet, perfekt att reda/späda ev sås med. Tyck till om rätterna och tipsa oss om dina bästa köksknep. Gå in på ICA.se/buffe. LAGA MAT PÅ RESTEN Ungefär en fjärdedel av all mat vi köper hem går raka vägen från kylskåp till soptunna. Det är dags att ta våra matrester på allvar. Se det som en kul utmaning att »taga vad du haver« och komponera spännande resträtter. Med ett gäng ägg på lut kommer du långt. Om du dessutom kokar lite extra pasta, potatis eller ris när du ändå är igång kommer du ännu längre. • Pasta + ägg + mjölk + skinka + gammal ostkant = pastagratäng • Potatis + ägg + lök + paprika + korvsnutt = bondomelett • Ris + ägg + grönsaksrester + tonfi sk + sweet chilisås = rispytt OCH LÄTT – ALLT I EN KASTRULL SNABBT tips!