Buffé 1
Gör som vår matskribent Mia Gahne: Satsa på billi
ga råvaror i säsong och laga med extra krydda och finess. Som kokospanerad kyckling med pilaffris och saltstänkt kolapaj med röda bär. AV MIA GAHNE FOTO PEPE NILSSON KOKOSKYCKLING MED FRUKTIGT PILAFFRIS Våga bjuda på kycklingben i stället för filé. Med knaprig kokos och orientaliskt pilaffris blir det en festmåltid att minnas! FÖR 4 PERSONER 900 g kycklingben 1/2 dl vetemjöl 1 tsk chilipulver 3 dl riven kokos 2 ägg salt, nymalen svartpeppar smör och olivolja till stekning FRUKTIGT PILAFFRIS 3 dl ris, t ex basmati 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 gul paprika 1 röd paprika 1 äpple, t ex aroma 1 1/2 msk konc kycklingfond 1 kanelstång 1/2 tsk stött/malen kardemumma 1 msk strimlad färsk mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Torka av kycklingen med hushållspapper. 2. Blanda mjöl, chilipulver, 1 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik. Sprid ut kokosen på en annan tallrik. Vispa upp äggen i en djup tallrik. 3. Vänd kycklingbenen ett i taget först i mjöl, doppa dem sedan i äggvispet och rulla till sist i kokos. 4. Stek kycklingbenen i omgångar i rikligt med smör i en stor stekpanna tills de fått färg runt om. Passa så inte paneringen bränns. Lägg över i en ugnssäker form. 5. Sätt ugnen på 200°C. Fortsätt med riset. 6. Fruktigt pilaffris: Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och tärna paprika och äpple. 7. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt riset och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll på 5 dl vatten och kycklingfond. Tillsätt kanelstång och kardemumma. 8. Låt småkoka under lock tills riset är färdigt, se förpackning för tid. Slå ev på mer vatten om det behövs. 9. Tillsätt paprika och äpple när 2 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner myntan strax före servering. Gör klart kycklingen under tiden. 10. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek färdigt mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft kommer ut. Servera med pilaffriset och gärna sweet chili-yoghurt (se separat recept). L ördagsgo MIA BJUDER PÅ Ett torrt och blommigt vitt vin som passar till både för- och varmrätt är Vida Orgánica Torrontés (nr 6587, 69 kr) eller Satellite Gewürztraminer (nr 6489, 99 kr). Vill man byta vin till varmrätten är Fleur du Cap Chardonnay (nr 2015, 87 kr) ett bra val med hög fruktighet. Natureo Free Muscat (nr 1912, 49 kr) är ett trevligt alkoholfritt vin till för- och varmrätt. Kolapajen gillar sällskap av ett sött vin som St Stephan‘s Crown Tokaji Aszú 3 Puttonyos (nr 2928, 114 kr) eller starkvinet Blandy‘s Colheita Malmsey (nr 7833, 129 kr). 26 BUFFÉ 8 • 2 012 BJUDA PÅ TRERÄTTERS? Testa en förrätt med söta päron i säsong, smaksätt på asiatiskt vis och bjud med svensk lufttorkad skinka, gärna alspånsrökt. Receptet på lufttorkad skinka med päronsalsa hittar du på ICA.se/buffe I GLASET