Buffé 1
Buljongkokta morotsslantar fi ck ersätta råriven
morot och örtsåsen förvandlade det hela till en ny och fr äsch smakupplevelse. Tillräckligt gott som alternativ till annan fr edagsmysmat.« MAGDALENA ANDERSSON/26 ÅR/ SAMBO I UPPSALA/SPELAR GÄRNA PIANO, CYKLAR OCH BAKAR bredvid), och det var det värt. (se recept i tipsrutan egna tortillabröd »Bakade där lagom uppblött men ändå knaprigt på ytan. En annorlunda fi skrätt som defi nitivt kommer att återkomma på vårt middagsbord.« så gott det blev! Brödet blev så brukar använda, men oj oliver är något vi kapris eller LISA AMBERNTSSON/37 ÅR/SAMBO I KODE MED TVÅ DÖTTRAR/ODLAR GÄRNA EGNA GRÖNSAKER »Varken strimlad zucchini) till oss vuxna. La ut en bild på Facebook, så detta lär vi få bjuda släkt och vänner på vid tillfälle.« Bytte pasta mot zucchinitagliatelle(skalad, favorit. Fantastiskt gott med citronskal och fänkål! en ny familjeKAJSA RADONICH/32 ÅR/BOR UTANFÖR NÄSSJÖ/GIFT OCH TVÅ SÖNER/KURATOR INOM SJUKVÅRDEN ken fullträff , »VilKORVTACOS MED SALSA VERDE Blanda gärna olika sorters korv i pytten. Buljongkokt potatis ger extra smak. FÖR 4 PERSONER Skala och hacka 2 rödlökar. Tärna 3 korvar (240 g), t ex kabanoss. Skala och skär 1 kg potatis i 1–2 cm stora bitar. Fräs löken i 2 msk olivolja ca 3 minuter i en stor stekpanna. Tillsätt korven och fräs ca 1 minut. Ta upp och lägg åt sidan. Stek potatisen i 1 msk olivolja ca 5 minuter i pannan så att den får färg. Rör då och då. Häll på 1 msk konc kycklingfond och 2 dl vatten. Lägg på ett lock. Låt koka tills potatisen är mjuk och det mesta av vätskan kokat in. Skala och grovriv 2 morötter. Finriv skalet av 1 citron. Mixa med stavmixer eller hacka ihop 1 dl repad persilja, 1 skalad vitlöksklyfta, 3 msk kapris, 3 msk färskpressad citronjuice, 3 msk olivolja och 1/2 krm peppar till en röra. Rör ner citronskalet. Värm 1 förpackning mjuka tortillabröd (320 g) enligt anvisning på förpackningen. Blanda mosad potatis med korvröran. Salta och peppra. Fyll bröden med korvpytt, rivna morötter och salsa verde. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd, kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i tortilla, korv och fond. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i tortilla, korv och fond. Gör äggfri: kontrollera innehållet i tortilla, korv och fond. FISKGRATÄNG MED BRÖDTÄCKE Ett suveränt sätt att tillaga frysta fiskblock på. Smidigt och smakrikt! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Tina 400 g fryst fisk, t ex hoki, och skär i ca 3 cm stora bitar. Skala och hacka 2 stora gula lökar och 2 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja ca 5 minuter i en stor stekpanna. Lägg i fiskbitarna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Stek ytterligare 3 minuter, rör då och då. Fördela fiskfräset i en ugnssäker form. Häll 1 burk hela tomater (400 g) och 1 msk konc kycklingfond i stekpannan. Dela tomaterna i mindre bitar. Tillsätt 1 dl kärnfria oliver, 1 msk kapris och 1/2 tsk chiliflakes. Låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt 1 tsk kaprisspad och 1/2 dl hackad persilja. Fördela tomatsåsen över fisken. Skär 1/2 baguette i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med 1 dl riven ost och 2 msk olivolja. Fördela brödblandningen över fisken. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera gärna fiskgratängen med ris eller kokt potatis. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fond och bröd, välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fond och bröd, välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fond och bröd. CITRUSFRÄSCH KYCKLINGPASTA Gräddig pastarätt med krispig fänkål och fräscha citrustoner. Festligt till vardags! FÖR 4 PERSONER Koka 350 g pasta, t ex gnocchi, enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag, men spara ca 1 dl av kokvattnet till såsen. Ansa, dela och strimla 1 stor fänkål (ca 350 g), spara ev fänkålsdill. Skala och skiva 3 vitlöksklyftor. Dela 250 g körsbärstomater. Strimla 500 g kycklinglårfilé. Fräs vitlök och fänkål i 2 msk olivolja ca 2 minuter i en stekpanna. Blanda i tomaterna och fräs ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt finrivet skal av 1 citron. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Ta upp fräset och lägg åt sidan. Stek kycklingen runt om i 1 msk olivolja ca 5 minuter i pannan. Häll på 1 1/2 msk konc kycklingfond, 2 dl vispgrädde och pastavattnet. Låt koka ca 5 minuter utan lock. Blanda ner grönsakerna och låt allt bli varmt. Vänd ner ev hackad fänkålsdill. Servera den nykokta pastan med såsen. Toppa med 1 dl riven parmesan och mal över lite svartpeppar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga ägg allergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. Kontrollera fonden för samtliga allergener. Innehåller mjölk protein. BUFFÉ 8 • 2 012 31