Buffé 1
»Soppan förberedde jag i går, så den är bara att
värma. Lax är en annan klassiker på student menyn.« Elvira bjuder vännerna David, Annie och Lina på budgetfestlig middag i studentlyan. LAXTARTAR MED FÄNKÅLSSALLAD OCH HAVRETOAST Otroligt fräsch rätt som det är svårt att få nog av. Elvira gör gärna egen citronconfit som hon smaksätter tartaren med, se tips. MOROTSSOPPA MED INGEFÄRA OCH CITRON Säsongens morötter smakar toppen i denna soppa med krutonger på hembakt bröd. Servera den gärna direkt vid bordet. FÖR 4 PERSONER 500 g morötter ca 2 cm färsk ingefära 2 dl vispgrädde finrivet skal av 1 citron 1/2 gul lök 8 dl vatten 2 1/2 msk konc grönsakseller kycklingfond 2 msk färskpressad citronjuice 4 skivor havrebröd (se recept på sid 7) 1 dl matyoghurt (10 %) färsk mejram eller persilja till garnering olivolja, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva ingefäran. 2. Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen. 3. Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken. 4. Fräs löken mjuk och glansig i 2 msk olja i en kastrull, ca 2 minuter. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut. 5. Häll på vatten och fond. Koka 6 BUFFÉ 8 • 2 012 upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka. 6. Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare. 7. Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar. 8. Sätt ugnen på 225°C. 9. Kantskär brödet och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 1 msk olja och blanda. Ställ mitt i ugnen tills krutongerna fått lite färg, ca 5 minuter. Ta ut och strö över 1 krm salt. 10. Garnera sopptallriken med krutonger, mejram eller persilja och mat yoghurt. Häll på soppan. Ringla gärna över lite olja. FÖR ALLA? Gör glutenfri: gör krutonger av glutenfritt bröd. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning och matyoghurten med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. FÖR 4 PERSONER 500 g skinn- och benfri laxfilé (fryst minst 3 dygn) 1 schalottenlök 1 stor fänkål (ca 350 g) 1/2 dl finskuren gräslök ev 1 msk citronconfit (se tips) 4 skivor havrebröd (se recept på sid 7) ev gräslök och fänkålsdill till garnering salt, peppar CITRONDRESSING 1 liten vitlöksklyfta 1/2 dl färskpressad citronjuice 1 1/2 dl rapsolja 1 krm chilipulver GÖR SÅ HÄR: 1. Skär laxen små tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. 2. Ansa och skär fänkålen i mycket tunna skivor, använd gärna en mandolin. 3. Citrondressing: Skala och grovhacka vitlöken. Mixa ihop alla ingredienser till dressingen med stavmixer eller i en liten matberedare. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 4. Blanda lax, schalottenlök, gräslök och ev citronconfit med hälften av dressingen. Smaka av med salt och peppar. 5. Blanda resterande dressing med fänkålen. 6. Fördela tartaren i portionsformar, klä dem först i plastfolie så går de lätt att få ut. Tryck till så de håller ihop. Eller använd en metallring (se bild). Ställ i kylen 1 timme. 7. Rosta brödet och skär i trekanter. 8. Stjälp upp tartaren på tallrikar. Toppa med fänkålssallad. Garnera ev med gräslöksstrån och fänkålsdill. Servera med havretoast. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt matbröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Elvira använder en hög metallring för att bygga en tjusig tartar. CITRONCONFIT Täck 1 vältvättad citron (ekologisk) med grovsalt i en glasburk. Låt stå i rumstemperatur 2–4 veckor. Skrapa citronen ren från salt. Finhacka citronskalet. Blanda ner i tartaren. tips!