Buffé 1
Studentmiddag KNÄCKIG ÄPPEL PUDDING MED APELSIN L
ättlagad dessert med proffskänsla. Går bra att förbereda. Elvira får till det rätta »knäcket« i täcket med hjälp av en gasbrännare. FÖR 4 PERSONER 3 dl vispgrädde 1/2 vaniljstång 1 1/2 dl mjölk (3 %) 1 kanelstång finrivet skal av 1/2 citron finrivet skal av 1/2 apelsin 2 små äpplen, t ex aroma eller ingrid marie 4 äggulor 1 dl socker + 2 msk socker 2 msk rå-/rörsocker vaniljglass och kanel till servering STUDENTSKANS HAVREBRÖD Elvira bakar ofta och gärna. Det händer även att bullar och bröd byts mot skörde gott från grannens trädgård. GER 4 SMÅ LIMPOR 8 dl havregryn 1 paket jäst (50 g) 4 msk hela linfrön 1 msk salt ca 14 dl vetemjöl + till utbakningen vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp 5 dl vatten. Häll det över havregrynen i en bunke och rör om. Låt stå ca 15 minuter. 2. Smula jästen i en annan bunke. Häll på 5 dl kallt vatten och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och havregrynen. Knåda ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand. Täck med kökshandduk och låt jäsa 30 minuter. 3. Forma degen på mjölat underlag till 4 små limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med fuktig kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. 4. Sätt ugnen på 200°C. 5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 3. Koka upp grädde och mjölk med vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång samt citron- och apelsinskal i en kastrull. Ta från värmen och låt stå 20 minuter. 4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. 5. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. 6. Sila ner gräddblandningen lite i taget i äggvispet under omrörning. Häll smeten i 4 ugnssäkra portionsformar eller koppar (à ca 1 1/2 dl). Lägg 4–5 äppelklyftor i varje. 7. Ställ formarna i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad). Grädda mitt i ugnen ca 60 minuter, tills smeten blivit dallrig. Låt stelna i kylen minst 3 timmar. 8. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C, grill. 9. Blanda 2 msk socker och rå-/ rörsocker. Strö sockerblandningen över formarna. Ställ dem högt upp i ugnen, men låt ugnsluckan vara lite öppen. Låt stå tills sockret smält och fått fin färg. Passa noga så det inte bränns. Eller bränn av sockret med gasbrännare. 10. Servera puddingen med en kula vaniljglass. Strö över lite kanel på glassen. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, mjölk och glass. Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja eller havrebaserade ersättningsprodukter. Servera med mjölkfri glass. Innehåller ägg. ELVIRAS BÄSTA BUDGETTIPS Följ råvarusäsongen, då blir det som godast och billigast. Planera dina måltider och veckohandla. Laga rejäla satser och frys in i matlådor. Baka ditt eget mat- och fikabröd och frys in. Ät mycket grönsaker och komplettera med protein.