Maxikökets Broschyr 4/2023 1
Sommar på en pinne Kycklingspett med zucchinisall
ad och myntayoghurt Kycklingspett: 500 g kycklinglårfi lé 1/2 tsk salt 1/2 tsk nymalen svartpeppar Glaze: 2 vitlöksklyftor 1. 2. 2 cm ingefära 1 msk rapsolja 3/4 dl japansk soja 3/4 dl mirin (risvinäger) 1 msk mörkt muscovadosocker 1 tsk majsstärkelse Skär kycklingen i bitar. Krydda med salt och peppar och trä upp köttet på grillspett. Låt stå i 15 minuter. Glaze: Skala och fi nhacka vitlök och ingefära och fräs i oljan i en stekpanna 1 minut. Häll i soja, mirin och socker och koka ihop ca 4 minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i stekpannan. Häll upp i en avlång form (så att spetten får plats) och låt svalna. 3. 4. Grilla kycklingspetten på direkt värme så de får en krispig stekyta. Vänd runt spetten i glazen och grilla ytterligare 3 minuter. Pensla med mer glaze. Fota QR-koden till vänster i bilden för att ta del av hela receptet med zucchinisallad och myntayoghurt. 4 portioner Medel Tid: Under 45 minuter Visst är grillspett en svårslagen sommarklassiker? Det är enkelt att variera, smidigt att förbereda och lätt att ha på gallret. Och framför allt smakar det riktigt gott. Lyckas med grill spett en! • Blötlägg grill spett av trä så fatt ar de inte eld så lätt . • Sätt två pinn ar i varje grill spett så roterar inte bitarna utan följer snäll t med när du vänder. • Om du grill ar kött , sätt kött bitarna glest på spett en så blir de klara fortare än om de packas tätt . • Grill a grönsaker och kött på separata spett eftersom de ofta har olika till agningstid. 4 portioner Medel Tid: Under 30 minuter Grillspett med champinjoner och grillost 800 g färskpotatis 2 förp svensk grillost (à 400 g) 250 g färska champinjoner 2 förp salladsärtor (à 150 g) 2 msk olivolja 1. 2. 3. 4. 5. 6. Koka potatisen. Dela grillosten i 3 cm stora bitar. Trä grillspett med grillost, champinjoner och sockerärtor. Ringla över olivolja och smaksätt med salt och chilifl akes. Servera spetten genast med sweet chilidippen och strö över resten av myntan. Halvera citronen. Grilla spetten på direkt värme 3-4 minuter på varje sida. Grilla citronerna ca 2 minuter. Lägg grillspetten på ett fat och pressa över citronsaft och servera tillsammans med potatis och sås. 1/2 tsk salt 1/2 tsk chilifl akes 1 citron 1 förp kall bearnaisesås (à 250 ml)