Maxikökets Broschyr 4/2023 1
Grilla din dessert Grillad persika med brynt smör
och pistagenötter skal och saft av 1 lime (1 lime motsvarar 1 1/2 msk saft) 5 msk smör eller brynt bregott 3 msk fl ytande honung 70 g pistagenötter 1. 2. 3. 4. 5. 6. 4 persikor eller nektariner Till servering: lättvispad grädde citronmeliss (till garnering) Tvätta och riv det yttersta av skalet på limen. Pressa ur saften. Bryn smöret tills det är brunt och börjar dofta nötter eller smält brynt bregott. Blanda i honung och limesaft. Hacka nötterna grovt. Dela persikorna i halvor och kärna ur dem. Pensla snittytorna med lite av matfettsblandningen. Grilla persikorna med snittytan mot grillgallret tills de får fi n färg. Blanda ner limeskal och nötter i smörblandningen, låt det bli varmt. Till servering: Servera grillade persikohalvor med smör-lime-pistage blandning och lättvispad grädde. 4 portioner Medel Tid: Under 30 minuter Lägg sött på grill en! 4 portioner Medel Tid: Under 60 minuter Grillat fruktspett med mustig kolasås och saltrostade mandlar Kolasås: 25 g smör 1 1/2 dl grädde 1 dl ljus sirap 1 dl socker 1/2 dl riven Västerbottensost 1. 2. 3. 4. Saltrostade mandlar: 1 dl mandel 2 msk salt 2 dl vatten Fruktspett: 4 st små svenska äpplen ca 20 st färska jordgubbar 1 msk fl ytande honung 1 msk rapsolja Till servering: vaniljglass citronmeliss Kolasås: Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning. Saltrostade mandlar: Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180°C i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter). Fruktspett: Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset. Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja. Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida. Till servering: Servera spettet varmt toppat med hackade mandlar och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss. Pass a på att nytt ja all värme från glöden och låt grill en fi xa något gott till efterr ätt !