Maxikökets Broschyr 4/2023 1
Maxiköket tipsar v 23 Svinntips! Blir det portabe
lloburgare över? Strimla och stek svampen. Smaksätt med Grillad portabelloburgare med tryffelaioli och klyftpotatis 4 portioner Medel Tid: under 45 minuter Klyftpotatis: 800 g potatis 2 msk olivolja 1 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar 20 g färsk gräslök Portabelloburgare: 50 g parmesan 4 vitlöksklyftor 75 g rumstempererat smör 1/2 tsk salt 1/2 tsk nymalen svartpeppar 8 portabellosvampar 1 silverlök 2 tomater 4 Korvbrödsbagaren hamburgerbröd 65 g babyspenat 1 förp (à 170 ml) Eriks tryffelaioli 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Klyftpotatis: Skär potatisen i klyftor och blanda dem med olja och krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen i en långpanna och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter. 3. Portabelloburgare: Riv osten fint på ett rivjärn. Skala och riv vitlöken fint. Blanda smör, ost, vitlök, salt och peppar. 4. Bryt av foten från svamparna. Bred smöret över 4 svampar. Lägg på resterande svampar som lock. . 5. Skala och skiva silverlök tunt på mandolin och lägg i kallt vatten, så att den blir krispig. Skär tomaterna i skivor. 6. Grilla svamparna ca 4 minuter per sida. Värm bröden hastigt på grillen. 7. Häll av löken. Lägg spenat på underdelen av bröden, lägg på en portabelloburgare. Toppa med aioli, tomat och lök. Lägg på överdelen av brödet. 8. Klyftpotatis: Hacka gräslöken och blanda med potatisen. 9. Servera svampburgarna med klyftpotatis och extra aioli och eventuellt lite extra riven ost. Tips: Hacka och stek svampfötterna i lite smör och rör därefter ner det i smöret innan det breds på svamparna. gochujang eller lite chiliflakes, soja och mirin. Rör ner i kokta nudlar och toppa med ett stekt ägg.