Maxikökets Broschyr 4/2023 1
Maxiköket tipsar v 26 Svinntips! Ärtsåsen fungera
r perfekt att dryga ut till Ärtor med riven ost och ugnsbakad lax 4 portioner Medel 4 port Pacific laxfilé (à 125 g) 2 msk Monini olivolja 2 krm salt 2 krm svartpeppar Ärtor: 2 schalottenlök 1 citron, rivet skal och pressad saft 1 msk Monini olivolja 2 dl crème fraiche 2 dl vatten 1/2 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 600 g frysta gröna ärtor 50 g Allerum lagrad hårdost (grevè®, herrgård® eller prästost®) 1 förp (à 20 g) färsk dill Till servering: Kokt potatis och gärna citronklyftor. Tid: 45 minuter 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxen i en ugnsform och vänd runt med olja, salt och svartpeppar. Sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 54°C. Ärtor: Skala och finhacka schalottenlökarna. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften. Stek schalottenlöken i olivoljan i en stekpanna i 2 minuter. Häll i citronsaft, citronskal, crème fraiche och vatten. Koka ihop ca 4 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Rör ner ärtorna i pannan och sjud i 2-3 minuter. Riv osten fint och hacka dillen grovt. Rör ner ost och dill i ärtorna. Servera laxen tillsammans med ärtorna och kokt potatis och gärna citronklyftor. en soppa. Addera lite mer vatten och grädde, koka upp och smaka av med lite salt. Mixa till en slät grön ärtsoppa.