Nöjesnytt Växjö 1
MÅNADENS PROFIL JENNY WARSEN Text. Ola Karlsson F
oto: Martina Wärenfeldt För närmare tio år sedan tog Jenny Warsen sitt pick och pack och korsade Ölandsbron, från hemmet i Köpingsvik med Växjö som sin destination under de närmsta åren. Hon hade kommit in på universitet och såg fram emot att påbörja sin utbildning till bibliotikarie. Men så blev det inte riktigt, kan man lugnt påstå. För även om böcker och läsning är en av Jennys stora passioner, var det ett annat gammalt intresse som snart skulle komma att ta över stora delar av hennes liv. När Jenny startade sin blogg, för enkelhetens skull kallad Jennys matblogg, för fem år sedan hade hon inte en aning om hur stort det skulle bli, än mindre att det skulle kunna leda till en framtida karriär. –Ända sedan jag var liten har jag varit med i köket hemma när mamma och mormor lagat mat, så jag har ju matintresset med mig, säger Jenny. Bloggen startade jag egentligen för min egen och mina barns skull, som ett sorts receptarkiv, som de kunde använda sig av när de själva skulle börja laga mat. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli någonting mer än så, men redan efter ett par veckor hörde Pernilla Wahlgren av sig och undrade om jag inte ville samarbeta med henne på hennes blogg Pernillas Värld (senare Modern Mom, reds.anm.). Så på tre veckor gick jag från runt tio läsare i veckan till 5000 (skratt). Det första året hos Pernilla såg jag det mest som en kul grej, men efterhand började det strömma in allt fler erbjudanden och till sist bara exploderade det. Jag vet inte faktiskt inte riktigt varför det blivit så, men jag är väldigt glad för det. Numera återfinns Jennys matblogg under Damernas Världs portal, och har idag runt 220 000 läsare varje vecka, en svindlande hög siffra. Även om Jenny själv har lite svårt att analysera sin popularitet är det som utomstående ganska enkelt att förstå varför bloggen blivit en sådan succé. Recepten är genomgående relativt enkla – eller åtminstone lagom svåra – och välkända, men Jenny har alltid en egen twist på dem och vi som regelbundet använder bloggen som inspiration kan garantera att det alltid är gott. Har man lagat något av Jennys recept känner man sig ganska duktig, och ett bättre betyg för en receptmakare går knappast att ge. Dessutom är Jenny är en väldigt begåvad fotograf, vilket gör att man både blir sugen och inspirerad av hennes bilder. Jenny har ingen utbildning i vare sig matlagning och fotografering, utan är helt självlärd och hon vet egentligen inte varför hon har så lätt för det. Men jag ser ganska snabbt på ett recept vad jag vill ändra för att göra det bättre eller mer intressant. Jag har nog en ganska bra utvecklad känsla för smaker, tror jag. Framför allt är jag inte rädd för att experimentera. Det värsta som kan hända är ju att man får göra om det (skratt). När det gäller fotograferingen har jag lärt mig efter hand, men jag skulle vilja gå någon kurs för att bli ännu bättre och säkrare. Jennys recept har sin utgångspunkt i husmanskost och till skillnad från många andra bloggare och receptmakare bryr hon sig inte om att förespråka vissa dieter eller att göra recepten enligt smalmatsprincipen. Det viktiga är att maten smakar bra och att folk blir inspirerade att testa själva, slår hon fast. De senaste tre åren har Jenny kunnat livnära sig på sitt bloggande. Hon jobbar förmiddagar och gör minst ett inlägg om dagen. Eftermiddagarna ägnar hon sig främst åt att lämna och hämta barnen Jacob, 15, Thelma, 13, Melvin, 9 och femåriga Nomi från deras fritidsaktiveter. Eller vara taxichaufför, som hon lite skämtsamt uttrycker det. På frågan om vad barnen säger att deras mamma jobbar med svarar Jenny med ett skratt att de har ganska bra koll på att mamma har ”en matsida” och att hon bloggar. Hon märker också att barnens kompisar ofta och gärna kommer förbi det Warsenska hemmet för att smakar på diverse godbitar. Äldste sonen Jacob har dessutom börjat intressera sig för matlagning, eller framför allt bakning, på allvar och Jenny berättar roat att han i oktober ska praoa hos sin mamma en vecka. Det låter onekligen som att Jenny har en ganska behaglig tillvaro, men det råder inget tvivel om att hon är oerhört seriös och har en ytterst professionell inställning till sitt jobb. För ett jobb är det för Jenny. ”JAG FICK JU BARN TIDIGT OCH HAR AV FÖRKLARLIGA SKÄL VARIT MAMMALEDIG SÅ JAG HAR EGENTLIGEN INGENTING ATT JÄMFÖRA MED, MEN FÖR MIG ÄR DET HÄR ABSOLUT ETT ”RIKTIGT” JOBB”. ”OM MAN GÅR TILLBAKA OCH KOLLAR PÅ DE FÖRSTA INLÄGGEN I BLOGGEN KAN MAN SE ATT JAG UTVECKLATS GANSKA MYCKET. DET ÄR LITE LEARNING BY DOING”. Fast ett väldigt roligt jobb (skratt). Hade det inte varit roligt hade jag inte kunnat fortsätta, ärligt talat. Jag jobbar ju sju dagar i veckan, men det fina är att jobbet går in i det vardagslivet på många sätt: äta måste man ju varje dag och då passar jag på att testa nya recept. På senare tid har bloggen utökats med inlägg om både inredning och mode, en inriktning Jenny kommer att fortsätta att utveckla, inte minst på grund av att det finns en efterfrågan från läsarna om det. –Jag har inte riktigt hunnit göra så mycket av det, men det blir definitivt mer