NG Gbg 1
Köpenhamn ALCHEMIST Refshalevej 173C, restaurant-
alchemist.dk Bland en lång rad nyheter på Köpenhamns gastroscen så är det speciellt en nyöppning som skapar större förväntningar än andra. Experimentella Alchemist som stängde för ett och ett halvt år sedan öppnar igen, men den här gången i en gigantisk gammal lagerbyggnad ute på Refsheleøen med 22 meter i takhöjd. Redan innan Rasmus Munk bestämde sig för att flytta till lokaler som är 20 gånger större för att realisera sina vildaste restaurangdrömmar var Alchemist omtalat – dels för god mat, men minst lika mycket för iscensatta serveringar menade att få oss att tänka. KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Peter Steen-Christensen tipsar om det bästa av det senaste från Köpenhamns krogscen. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN PÅ NYA ALCHEMIST serveras 40 gäster per kväll 50 rätter var av 30 kockar och 20 servitörer medan de blir förflyttade genom flera olika rum. Gissningen är att restaurangen kommer att få lika många internationella matjournalister att vända blickarna mot Köpenhamn som under Nomas (första) storhetstid. Alchemist har en anställd dramaturg, men lika mycket för att hålla tillbaka. De är medvetna om att när man jobbar någonstans i korsningen mellan mat, teater och konst så är det viktigt att inte gå över gränsen och bli till en cirkus. Hela upplevelsen tar mellan tre och sex timmar beroende på hur pass snabb du vill vara. Rasmus Munk vill gärna, även om han uttrycker att maten naturligtvis alltid är det viktigaste, ge gästerna en upplevelse av att ha fått mer än bara mat – nya tankar eller reflektioner. Dessutom har de extt större mål – deras testkök komplett med anställda gastrofysiker, ska fungera som ett vetenskapscenter som förutom att utveckla nya rätter till menyn också ska arbeta för att förbättra matkulturen. TRAMONTO Bryggernes Plads 7, Carlsberg-byen, tramonto.dk TIGERMOM Ryesgade 25, Nørrebro THE PESCATARIAN Amaliegade 49, thepescatarian.dk ”Pescetarianism är ett slags kosthållning som innebär att man äter fisk och skaldjur, och även mejeriprodukter och ägg, men inte kyckling eller annat kött” står det på Wikipedia. Med det som utgångspunkt och för kärleken till fisken har Johan Burich-Holck öppnat sin andra restaurang efter det populära Bib Gourmandhaket Marv & Ben (som såklart betyder märg och ben). Rätterna presenteras som mindre smakportioner och är fisk och skaldjur (fångat nära land i danskt vatten), frukt och grönsaker med ett fokus på hållbarhet och ekologiskt. Är man inte upplagd för den större middagen så erbjuds naturligtvis ett glas champagne och ostron i baren. The Pescatarian öppnade sent i januari. Först namnet, Tramonto, vilket betyder solnedgång på italienska. Kvickt kan man räkna ut att det handlar om att sitta och äta italiensk mat och titta på solnedgången. Vad man inte kan räkna ut från namnet men som är klart viktigare i sammanhanget är att det här är beläget i det ny- eller ombyggda Carlsberg-området vid det gamla bryggeriet på gränsen mellan Vesterbro och Valby. Tramonto ligger uppe på toppen av nya Hotell Ottilia ungefär vid den berömda elefantporten och rooftop-restaurangen har naturligtvis en eminent 360 graders utsikt över både Köpenhamn och Carlsbergs historiska byggnader. Restauratörparet Jonna och Jerry Kadriev har sedan 18 år tillbaka framgångsrikt drivit italienaren La Rocca i Köpenhamn. Nu har de också romaren Giacomo Russo som köksmästare, en kock som hamnade i Köpenhamn för att finna inspiration från den nynordiska vågen. Maten är de klassiska italienska rätter vi alla lärt oss att älska på våra romantiska Italien-besök. De sköljs naturligtvis ned med italienskt vin – sicilianska Jerry Kadriev är också vinimportör – historiska ramar och en bedårande utsikt. 58 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2019 Det börjar bli ett tema. Utländska kockar som vallfärdat till Köpenhamn för att jobba på Noma eller någon annan av de heta Michelin-restaurangerna för att sedan bryta sig fria och öppna eget. Lisa Lov kom från Nya Zeeland för att jobba på stjärnkrogen Relæ. Som liten fick Lisa smisk av sina kinesisk-kambodjanska föräldrar ifall hon inte uppförde sig ordentligt, något som gjorde att hon blev en straight A-student och numera toppkock. Att hon började laga asiatisk till personalmiddagar, fester och pop-up-arrangemang berodde mest på hemlängtan men nu har det alltså utmynnat i hajpade Tigermom. Menyn kostar 350 danska kronor eller 495 ifall du vill kasta dig ut i den totala festmåltiden. Vad du än väljer så kommer du att uppleva smaker från hela Asien. I baklokalen finns utrustning som tält, lampor och utsugningsrör – sånt som vanligtvis används för cannabisodling men här handlar det om kryddörter som basilika, mynta och annat som spelar en avgörande roll i hennes mat. ”Smaken ska vara som en spark i ansiktet”, berättar hon. Och det är det. Speciellt för dem som har det lite svårt med stark asiatisk mat. Oavsett så måste man gå dit. Men glöm inte ett paket Kleenex.