KonferensVärlden 1
KonferensVärlden Mötesnytt med en touch av jul
KonferensVärlden Konferens i fjällhöga nord
KonferensVärlden Ljuvliga möten vid julbordet
Mat&dryck ron och hummer bredvid varandra på kyli
ga isbäddar. Havskräftor och krabbor i långa rader ger smaklökarna en rejäl dans redan efter första tuggan. Skaldjuren står självklart i centrum men även den traditionella skinkan finns med på ett hörn, likaså smakrika köttbullar, omeletter och sillar i långa rader. ett annat oväntat julbord men med en helt annan inriktning hittar vi på Boulebar i Stockholm. Här samsas franska delikatesser som lättrökt anka och cognacsflamberad oxfilé i en meny som serveras i omgångar vid bordet och avrundas med franska ostar, fikonkaka och crème brûlée. Julmiddagen går även att få helt vegetarisk. Ett nödvändigt inslag när man njuter av Boulebars franska julmiddag är ett parti pétanque. De nördiga bouleguiderna instruerar om regler och kuriosa och därefter följer en rafflande bouleturnering kollegor emellan. den som föredrar julsmaker klädda i grönt kan besöka den spännande restaurangen Växthuset i Stockholm. De erbjuder en åttarätters meny för den som vill njuta av helt växtbaserad mat med hållbara råvaror från de nordiska länderna. Växthuset har komponerat en meny som är grön, men med julens smaker. många besöker Sveriges äldsta stad Sigtuna i juletid för att vandra runt på den klassiska julmarknaden och titta på det stämningsfulla luciatåget som sakta skrider fram över kullerstenarna och kanske handla något från alla de knallar som säljer traditionellt hantverk. Här finns även Sigtuna Stadshotell som dukar upp till ett riktigt gourmetjulbord, serverat vid bordet. Alla tänkbara läckerheter radas upp, som hummer, löjrom och karljohansvamp från Sigtunas omgivande skogar. Som avrundning bjuds man på ost och sötsaker från det egna bageriet. n 28 Sigtunahöjden Sigtuna Stadshotell Boulebar Tips för ett hållbart julbord Med en ökad medvetenhet kring vår klimatpåverkan finns en del att tänka på för den som vill äta mer hållbart i jul. Både Naturvårdsverket och WWF visar med tydlighet hur vi kan minska vår påverkan på klimat och miljö bland annat genom att byta ut kött mot fisk och mera grönt på tallriken. Här följer lite fler tips att tänka på när du dukar upp ditt eget hemmajulbord i december: n Välj ekologist och svenskt. Kaffe, russin, ananas och citrus är ofta hårt besprutade och det rekommenderas att välja ekologiska alternativ. n Placera gröna rätter i början av julbordet och använd mindre fat till kött och fisk och fyll på när de tar slut. n Låt julbordet domineras av gröna rätter och njut av rotfrukter och kål. n Välj MSC- eller kravmärkt fisk. Fisk fångad i Östersjön som till exempel strömming kan innehålla miljögifter. Välj lutfisk som är MSC-märkt. Undvik att äta ål, den är på gränsen till utrotningshotad. Växthuset n Välj palmoljefria pepparkakor till glöggen. Missa inte anläggningarnas fina julbordserbjudanden på sid. 10-12. Ännu fler hittar du på Konferensguiden.se/erbjudanden
KonferensVärlden Bastuspecial – lär dig allt och l
ite till
KonferensVärlden Meet & Greet och andra event 2023