Nöjesnytt Jönköping 1
påskmat Lyxig laxtårta med löjrom som förrätt, la
mmstek eller bakad laxfile till middag och avsluta med en klassisk budapestrulle eller en helt ljuvlig citronyoughurtglass. LAXTÅRTA MED LÖJROM 24 bitar 150 g kavring 50 g Arla@svenskt smör 4 gelatinblad 200 g kallrökt lax 1/2 dl fint skuren färsk gräslök 500 g Arla Köket Kesella@ kvarg 2 dl Arla Köket@ lätt crème fraische 1/2 citron, finrivet skal och saft 1 krm stött rosépeppar 1/2 tsk salt 1/2 rödlök 100 g löjrom eller stenbitsrom Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en fyrkantig eller rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, citronskal- och saft, peppar och salt i en bunke. Plocka upp gelatinet och lägg i en liten kastrull. Smält på svag värme och blanda väl med smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Finhacka rödlöken. Garnera laxtårtan med rödlök, gräslök och rom. VITLÖKSSPÄCKAD LAMMSTEK MED POTATISGRATÄNG OCH RÖDVINSKOKT RÖDLÖK 6 portioner GRATÄNG 600 g mjölig potatis 400 g jordärtskockor 1 gul lök 4 dl Arla Köket@ vispgrädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 11/2 dl Kvibille@ cheddar riven LAMMSTEK 1 kg benfri lammstek 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 hel vitlök 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan RÖDVINSKOKT RÖDLÖK 3 rödlökar 1 msk Arla@ svenskt smör 3 dl rödvin 2 msk flytande honung 1 msk kalvfond 1 kvist färsk rosmarin TILL SERVERING 300 g färsk haricots verts Börja med gratängen. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka löken. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering. Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda steken med örtkryddor. Dela vitlöken mitt itu med skalet på. Tryck ut 6 st vitlöksklyftor och stick in dem lite utspritt i steken. Lägg steken i en ugnssäker form med resterande vitlök runtom. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fräs den mjuk på medelvärme i smör i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min tills hälften av rödvinet kokat in. Häll ned lammskyn från formen och smaka av med salt och peppar. Skiva köttet tunt och servera med gratängen, rödlöken och gärna kokta haricots verts. BAKAD LAXFILÉ MED RISOTTO 4 portioner LAXFILÉ 4 bitar à150 g laxfile 1 citron rivet skal 1/2 dl rostade pinjekärnor 1 dl hackad färsk basilika 1 krm svartpeppar RISOTTO 2 dl avoriris 1 gul lök 1 dl torrt vitt vin 1/2 citron pressad saft 4 dl kycklingbuljong 11/2 dl Arla Präst@ riven 50 g Arla@ svenskt smör 38 | nöjesnytt Sätt ugnen på 150°. Mortla eller mixa samman skalet av citron, pinjekärnor, basilika och peppar. Gnid in laxbitarna med blandningen och lägg dem i en ugnssäker form. Hyvla en tunn skiva smör och lägg på varje filé. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48°, ca 15 min. Skala och hacka löken fint. Fräs den och riset i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin och citronsaft och låt det koka in. Späd med varm buljong lite i taget och fortsätt koka 15 -18 min, rör om då och då. Tillsätt ost och resten av smöret. Servera laxen med risotton. BUDAPESTRULLE 12 bitar 6 äggvitor 3 dl strösocker 1 dl vetemjöl 150 g finhackade hasselnötter FYLLNING 3 dl Arla@ vispgrädde 1 burk mandarinklyfor, ca 300 g Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och socker till en fast smet. Blanda mjöl och nötter. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kakan kallna. Vispa grädden, blanda med avrunna mandarinklyftor och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta. CITRONYOGHURTGLASS 4 portioner 2 dl Arla Köket@ turkisk yoghurt 1 liten citron, rivet skal och saft 2 äggulor 11/2 dl strösocker 1 krm vaniljpulver 3 dl Arla@ vispgrädde Rör ihop yoghurt, citron, äggulor, socker och vaniljpulver. Vispa grädden. Rör ner den i smeten. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 ½ liter. Frys i minst 6 tim. Klart! KÄLLA: ARLA