019 1
Krogsamtalet Text: Ulf Hjelting, Bild: Tomas Karl
sson Kocken Anders Johnsson hittar du i CV-köket på CV-området. Anders Johnsson: ”Det är det här jag vill göra resten av livet” Skafferi och kök med take away på CV-området i Örebro. Det är här vi hittar Lindesbergssonen och kocken Anders Johnsson. Konceptet för CV-köket är att maten ska tillagas på ett ekologiskt hållbart sätt med närproducerade råvaror. En gång i tiden var Centralverkstaden en av Örebros största arbetsgivare. De lokaler jag besöker har fungerat som kök sedan 1918. – Den här lokalen var tillagningskök och när jag tog över den fanns det två dörrar in till serveringen och den gamla matsalen. Jag skrev kontrakt i början av februari och har renoverat lokalen i tre månader, säger Anders Johnsson när han tar emot i sin nya restaurang CV-köket. Det som möter oss – mig och fotografen – innanför dörren till CV-köket är så mycket mer än ett kök. Här finns ett “skafferi” där du kan köpa närodlade grönsaker (morötter, gulärtor och potatis) och andra närproducerade varor så som läsk, kaffe, ägg och olivolja. Helt enkelt en lanthandel som tagits in till Örebro. Här finns även Anders kokbok “Härifrån” som han gjort i samarbete med fotografen Andreas Hylthén. Boken är nu i final i Gourmand awards – ibland kallat “VM för kokböcker”. Berätta om köket! – Det är det kök jag alltid drömt om att kunna arbeta i. Nu har jag byggt det helt efter eget huvud och de krav jag har på ett kök. Det blev precis så bra som jag ville att det skulle bli. Mitt fokus är på enkel, vällagad mat på riktigt bra råvaror samt närhet, gäster och samtal. Det blir mer rock ’n’ roll och friterad lök än höga vita kockhattar och pocherade pilgrimsmusslor. Sådant har jag gjort och är klar med. Vi tar med oss varsin kopp kaffe – givetvis Pennybridge roast – och sätter oss ute vid en av bänkarna till det som är tänkt att vara parkområde i framtiden. – Tänk att komma hit. Du köper din låda, får låna en filt och sätter dig här på gräset och njuter av din mat i solvärmen. Det är vad jag kallar livskvalitet! Hittar folk hit? – Ja då. Öppningsdagen var det lång kö och det har inte blivit mindre matgäster per dag. Jag har hela CV och USÖ och nybyggda bostäder som upptagningsområde. Jag är inte orolig. Hur började ditt intresse för mat? – Intresset har nog alltid funnits där. I skolan var jag den där bråkiga, rastlösa killen som inte gillade plugget och som ville åka skateboard istället. Jag pendlade även en del mellan Lindesberg och Härjedalen och när jag valde gymnasium blev det Härjedalen, för där visste jag att det gick att åka snowboard och dricka bira. Det var det jag ville göra. Utbildningen till kock gick via Tomas Hansens försorg. – Han såg tydligen en potential i mig och då tändes även flitens lampa hos mig. Efter utbildningen blev det Toftagården på Gotland där köksmästare Anders Broman var av den gamla sorten. Det var ordning och reda och maten gjordes på lokala råvaror. Där fick man en förklaring istället för en utskällning om man gjorde något fel. Det var under de fyra åren där som jag verkligen lärde mig att laga mat. Efter det blev det såväl Stockholm som Göteborg, Oslo, Trysil, Åre och Kata Beach i Thailand. På det sistnämnda arbetade Anders under sex månader som grillkock innan han 2008 hamnade på Skoogs krog i Funäsdalen. – Fyra oslagbart roliga år blev det på Skoogs med familjen Bertilsson. Jag var också med och öppnade Gamla Veras med det gänget – där snackar vi rock ’n’ roll-bistro! Idag driver bröderna Emil och Rasmus Skoogs vidare. Emil är lätt topp-30 bland Sveriges kockar om du frågar mej och han blir bara bättre och bättre. Han kommer att bli ett världsnamn som kock, jag är bombsäker på det. Efter att även ha stannat till som köksmästare hos Roger Hjälm på Katrinelund gästgiveri & sjökrog befinner sig Anders nu på CV-området och förra året utsågs han till Årets ekokock i Sverige. Vad blir nästa anhalt? – Det blir det här och inget mer. Jag har gjort allt annat och farit runt på stjärnkrogarna. Den resan är liksom gjord. Nu är det CV-köket jag vill göra resten av livet. Och att åka runt hos lokala producenter och hitta de ingredienser jag behöver för att laga den mat jag vill laga. Det vore ju en dröm att kunna bli självförsörjande på alla råvaror, men det ser jag närmast som en utopi. Men det vore magiskt. Hur gör du för att koppla av? – Det blir att ta ut hund och son i skog och mark. Då kopplar jag av. Familjeliv på landet. Då trivs jag – och så musik. Skön, bra rockmusik. 36