Nöjesnytt Kalmar Öland 1
husmanskost Här hittar du våra bästa recept på hu
smanskost – perfekt vardagsmat som de flesta gillar. Låt oss tips om härliga klassiker som wallenbergare, kålpudding och dillkött. Perfekt att servera en vardagskväll. WALLENBERGARE 4 portioner 500 g finmalen kalvfärs 3 äggulor 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 dl Arla Köket® vispgrädde 1 dl ströbröd 50 g Arla® svenskt smör POTATISMOS 1 kg potatis 2 dl Arla Ko® standardmjölk 25 g Arla® svenskt smör 1 krm salt 2 krm vitpeppar BRYNT SMÖR 200 g Arla® svenskt smör TILL SERVERING 1 dl rårörda lingon Blanda färs, äggulor, salt och peppar till en jämn smet - gärna i matberedare. Rör i grädden lite i taget. Forma färsen till 8 biffar. Vänd biffarna i ströbrödet och lägg på en skärbräda att vila ca 5 min. Stek biffarna i en stekpanna med smält smör på låg värme 10-12 min, vänd emellanåt. Servera med potatismos, brynt smör, rårörda lingon, och ärtor. Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar. Brynt smör: Lägg smöret till det brynta smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad. KÅLPUDDING 4 portioner 1,5 dl kokt ris 800 g vitkål 25 g Arla® svenskt smör 2 msk sirap 0,5 tsk salt 1 dl vatten 1 gul lök 300 g blandfärs 1 msk Arla® svenskt smör 1 tsk salt 1 krm peppar 1 ägg 1 dl Arla Ko® standardmjölk Sätt ugnen på 200º eller 180º varmluft. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, om ni inte har ris över sedan tidigare. Låt kallna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. DILLKÖTT 4 portioner 500 g grytbitar av kalv 2 morötter 2 gula lökar 100 g purjolök 8 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 liter köttbuljong DILLSÅS 2 msk Arla® svenskt smör 3 msk vetemjöl 1 dl Arla Ko® syrad grädde 1 kruka färsk dill 2 msk ättikssprit 12% 2 msk strösocker 22 | nöjesnytt Skala morot och lök. Dela och tvätta purjolök. Skär morot, lök och purjolök i stora bitar. Lägg grytbitarna i en gryta och tillsätt morot, lök, purjolök, peppar och lagerblad. Häll på buljongen och koka upp. Låt sjuda ca 2 tim tills köttet är mört. Ta upp köttet och sila buljongen, spar buljongen till såsen. Dillsås: Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt den silade buljongen och syrad grädde. Plocka dillen, lägg ner kvistarna och hälften av dillen i såsen. Hacka resten av dillen och ställ åt sidan. Mixa såsen slät tills den blir grön. Smaksätt med ättika, socker och ev salt och peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Vänd ner resterande dill innan servering. Servera gärna med ugnsbakade rotfrukter. UGNSBAKADE ROTFRUKTER 4 portioner 1,5 kg potatis och rotfrukter 3 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 3 kvistar färsk rosmarin 150 g Apetina® vitost 20% 2 msk flytande honung 1 kruka färsk basilika Salt & svartpeppar Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Skala och skär potatis och rotfrukter i klyftor eller bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över smör- &rapsolja och lägg på rosmarinkvistar. Salta och peppra. Tillaga ca 30 min. Rör om en gång under tiden.. Ta ut plåten och smula över osten. Ringla honung över och strö över basilikablad.