Bumsen 1
HENNINGS TYSKA KÖK BÄSTA TILLTUGGET EN KLASSISK T
YSK BROTZEIT D en här gången ska jag inte presentera något recept direkt. Det jag denna gång presenterar är en riktigt härlig tysk klassiker; Brotzeit. En smaskig påläggsorgie som passar perfekt med öl och goda vänner. Brotzeit kan närmast översättas till ”brödtid” men ordet ”smörgås-dags” kanske ger en rimligare klang. Jag låter det sistnämnda vara en egen tolkning men den är antagligen inte så där rasande felaktigt. Dock lär den härstamma från Bayern och det är ju förutom BMW:s hem en region en viss redaktör gillar att söka matinspiration. Det jag använde här ovan till min egen Brotzeit var: - Pepparsalami - Kyckling- och kalkonpålägg i fyra varianter - Vitlökssalami - Schwarzwaldsskinka - Smörgåsgurka - Edamerost - Maasdamerost - Persilja - Gräslök - Råg- och vetebröd - Tomatkvistar - Salladsblad - Smör Du bestämmer egentligen själv helt och hållet vad du har på din Brotzeit, inget är ett måste och inget smaskigt är fel även om surströmming eller lakritskola skulle få en och annan att höja ögonbrynen. Dock sägs korv, ost, gurka och rädisa vara ryggraden i rätten enligt klassisk tolkning. Sen har nog en Pretzel sin rättmätiga plats på bordet. 38 En av de viktigare detaljerna kring en Brotzeit är att maten skall vara upplagd på ett dekorativt och vackert vis. Det ska vara smaskens även för ögat! Gör små rosor av salamin, rulla din skinka och dekorera gärna som jag med persilja och gräslök. Det måste ju inte vara så komplicerat. Det behövs nog knappast nämnas att öl är en lämplig dryck till Brotzeit. Det är ju det tyskar drivs av och såklart är det även tysk öl som gäller till denna anrättning. Öl, vänner och lite umpa-bumpa-musik. Så vet du att du ska få hem vänner och inte har klurat ut vad du ska laga så kanske en Brotzeit kan rädda din kväll? Du kommer knappats att göra bort dig med ett vackert och välfyllt fat. Har du dessutom smakfullt klätt köksbordet med en duk i Bayerns färger och dragit på dig dina lederhosen ja då är det ju upplagt för succé... HENNING SVEDBERG