Nöjesnytt Växjö 1
FOTO: LEE KEARNEY FOTO: LEE KEARNEY FOTO: NILS-OL
OF SJÖDÉN FOTO: PELLE LUNDBERG GÄSTAR EVEDALS VÄRDSHUS Helgen den 13-14 februari blir det finbesök i köket på Evedals Värdshus. Då kommer nämligen stjärnkocken – och vinnaren i TV4:s Kockarnas Kamp – Gustav Trägårdh på gästspel med en synnerligen spännande meny. G ustav Trägårdh skulle egentligen ha blivit ingenjör, men slumpen ville annorlunda. Istället hamnade han på kockutbildning, något han aldrig har behövt ångra. Efter att ha jobbat på en rad olika restauranger hamnade Gustav så småningom på Fiskekrogen i Göteborg, där han träffade Ulf Wagner. Tycke uppstod och när Wagner startade Basement Restaurant & Bar följde Gustav med som köksmästare. 2004 erhöll Basement en stjärna i Guide Michelin, men 2011 flyttade Gustav återigen med Ulf Wagner till en ny krog, Sjömagasinet, där han numera också är delägare. Sjömagasinet fick en stjärna i Guide Michelin 2013 och med omdömet ”riktigt vällagad, modern restaurangmat med personlighet, omtanke och enkelhet” tog Gustav hem titeln Årets Kock 2010. För den stora publiken är nog Gustav dock mest känd som vinnare av TV4:s succéprogram Kockarnas kamp, där några av Sveriges kulinariska giganter tävlar mot varandra i mer eller mindre spännande tävlingar. Gustav, som enligt Årets Kock-jury också är ”lugn som en filbunke”, tar dock segern med sedvanlig ro. –Det är klart att det alltid är kul att vinna. Det är ju en sorts bekräftelse både för mig, våra gäster och mina medarbetare på Sjömagasinet, säger han. Tobias Wendt, ägare till Evedals Värdshus, är desto mer exalterad över att få stjärnkocken till sin krog helgen den 13-14 februari. –Idén kom från Gustavs svärfar Roland, säger Tobias. Han är stammis här och han frågade om det skulle vara intressant med ett gästspel. Och det var det ju så klart (skratt). –Det var min svärfar som tog den första kontakten och jag sa ja av den enkla anledningen att det alltid är kul att komma ut att träffa nya branschmänniskor och gäster, förklarar Gustav. Det kommer att bli två riktiga helkvällar, berättar Tobbe, med femrättersmeny, tillhörande vinpaket och mingel i foajén före och efter middagen. Gustav kommer naturligtvis själv att presentera sin meny, och även om han inte vill avslöja vad han kommer att bjuda på ger han en liten bakgrund till hur han resonerat kring gästspelet: Gustav beskriver sin stil och smak som kock som enkel, något som visar sig i det han lagar. Han gillar konkret mat, säger han, med riktigt protein, riktigt fett och bra grönsaker. Det ligger också i sakens natur att han är extremt noggrann med de råvaror han använder. Och även om han aldrig jobbat på någon krog i Småland har han en ganska klar bild av det småländska köket. – Jag upplever det småländska köket som traditionellt och väldigt konkret. Det finns mycket mathistoria i er region och på sina ställen är det dessutom väldigt innovativt. Det finns verkligen många superduktiga kockar som kommer från Småland. Tobias, som får räknas in i denna kategori, säger att intresset inför gästspelet har varit stort och bokningarna har rasat in. –Det finns några platser kvar, men det är först till kvarn som ”MENYN ÄR BASERADPÅ DEN TYPEN AV MAT VI LAGAR PÅ SJÖMAGASINET. DET ÄRMED ANDRA ORD GUSTAV-MAT, SÅDANT SOM JAG GILLAR SÄRSKILT MYCKET”. gäller. Det här blir en kulinarisk upplevelse som ingen som älskar god mat bör missa, avslutar han. ■ TEXT: OLA KARLSSON 14 | nöjesnytt