Ystra tider på ostkusten Några av ostarna från Öl
ands Köksmejeri RÖD ALVAR En halvmjuk kittost av Munstertyp. Mild som ung men mognar till en karaktärsfast bekantskap efter cirka tre månader. CARLA Döpt efter mejeriets första kund, Carlas Café i Näsby. En halvmjuk ost med lätt kittyta, mild och lite gräddig i smaken som ung, den får mognadstoner och mer karaktär med tiden. BLÅ ALVAR En blåmögelost av lite fastare typ med naturskorpa. Lämplig som dessertost eller i matlagning. Lagras från tre månader upp till ett år. SOLVÄNDA Hårdost med aningens sötma. I bakgrunden lite mörka, beska och nötiga toner. Osten är torr och spröd i konsistensen och avnjutes med öl, vin eller torr cider. TOMA ALVAR Desserost med »tyst« blåmögel, dvs blåmöglet finns där men syns inte alls eller väldigt lite. Örtkryddor på ytan, bland annat mynta och fänkål. Lagras i tre månader och från en torr och smulig textur med hög syra. ALVAROUMI Grillost av cypriotisk typ perfekt att grilla eller steka. FÄRSKOST Mjölksyrakoagulerad mjuk och bredbar färskost smaksatt med olika kryddor, bland annat är ramslök är standard i sortimentet. Ibland tillverkas speciella smaker på begäran eller till olika evenemang. Ett exempel är färsk ost med smak av havtorn som säljs till Ölands Skördefest. Bästa sättet att få tag i ostarna är på gårdsbutiker på ön. Mysinge kött i Bårby eller Färjestaden och Stenladan i Algutsrum är säkra kort. Restaurangen på LinksGolf Öland har också ett urval. 104 södra öland | 2021