Ingen sommar utan Carlas Smokern –Jag hade tänkt
bygga en egen för jag har en hydrofor liggande däruppe på loftet. Men så var det en kompis som hade en som jag fick ta över. Så jag har bara byggt om den till ved, nu har vi kört den i två år, jag kör alved, ibland lite äpple också. Idag ligger kyckling och fläskkarré på smokern men annars är paradgrenen bringa från Nordqvist i Skärlöv. –Man blandar ihop en rub och så får den gå ett dygn, säger Jonne. – När man har kört den i kanske sex sju timmar , sprayat den och fått en bra bark på den lägger man den i folie. Sen ska den gå till nittio, jag har kört den till hundra, det finns ju olika skolor, de blir inte torra för det. Nu behöver du ju inte ved längre utan lägger köttet i folie och slänger på briketter. Sen får den gå över natten och på morgonen vid elvarycket ska den vila, och så börjar vi skära upp den när den ligger på sjuttio grader. Till det gör Carla en rödkålssallad och hon tänkte bjussa på receptet som hon fått från sin mamma. 34 södra öland | 2021