Bumsen 1
MINIREPORTAGE PÅ HOJ TILL VINTERMARKNAD PÅ MARKNA
D I JOKKMOKK VINTERN ÄR DEN KALLA DELEN AV SÄSONGEN Touring är inte givet en sommarsyssla. Det här gänget tog sig mer än bara några mil för att uppleva Jokkmokks marknad. Inställningen till vintertouring är allt annat än frostig. Läs Ankis artikel! TEXT & FOTO: ANN-KATRIN RANDEBLAD K 38 lockan är halv 10 när jag rullar in i Jokkmokk för att parkera och gå till stugan där touringgrabbarna sitter och väntar. Det är -10 grader och det är väldigt ovanligt just denna helgen. Den är nämligen känd för att vara riktigt kall. Sist jag var hit var det - 35 grader och det är en vecka sedan. Jokkmokks marknad är en gammal anrik marknad som funnits i 413 år. Naturligtvis var den en marknad för samer på den tiden det begav sig och idag är den nog densamma men något större och mer komersiell. Spår av hus och kåtagrunder finns på hembygdsområdet, just där våra dagars historiska marknad utspelar sig. Väl inne i stugan möts jag av fem herrar i sina bästa år. Hans Rönnegård, Göran Svensson, Harri Wiklund, Patrik Lindström , Lars Hjalmarsson Alla glada och trevliga så det är inget större problem att känna sig välkommen i gänget. För det är just det jag ska göra idag. Jag ska hänga med dem under hela dagen. Vi har nog alla ganska höga förväntningar på dagen och vad vi skulle få uppleva. Marknaden innehåller en hel del slöjd i olika material. Mat och tillbehör i mängder. När man går omring och matdoften ringlar sig genom luften så blir man sugen så vi intar en god suovasvrap på ett ställe och den smakade rent gudomligt. Suovas är rökt stekt renkött i tunna skivor. Typ renskav. Naturligtvis är vi ju tvugna att gå ner och se på renracet på isen. Helt galet spännande. Renarna är oerhört taggade av att tävla. Detta kan alla som vill vara med på. Man anmäler bara sitt intresse så får man tävla. Så har ni möjligheten att vara med så ta den. Det är inte varje dag vi får ligga på en träpulka bakom en rusande ren. Helt klart roligt att se. Som avslutning på marknaden tar vi en semla och kaffe på ett fik i samhället. Väldigt mumsig. Tillbaka i stugan får jag möjlighet att höra lite mer om själva resan. Hur kommer man på att sätta sig på hojen, mitt i vintern och köra över 100 mil enkel väg?