Piraja 1
ΩESTETISKA UTBILDNINGAR HUS VÄNERN FOTO: MOTHERLA
ND FOTOGRAF EN FOTOGRAF ARBETAR MED visuell kommunikation och kan även kallas för visuella kommunikatörer. Kameran är fotografens redskap för att berätta en historia, förmedla en känsla eller dokumentera en händelse. Den tekniska utvecklingen har förändrat fotografens yrke mycket de senaste åren. Mycket av fotografens arbete handlar om digital bildredigering, men kunskaper om ljus och bildkomposition är ännu lika viktigt. Juridiska rättigheter kring bilder och kunskaper om att driva eget företag är också centrala kunskaper för dig som fotograf. UTBILDNING Göteborgs universitet har Fotografprogrammet, en kandidatutbildning på tre år. Utöver grundläggande behörighet krävs kunskaper i fotografi motsvarande grundläggande fotografutbildning. Institutionen för konst på Konstfack i Stockholm har foto som inriktning. FOTOUTBILDNING FÖR FILM/TV/VIDEO finns inom Stockholms Dramatiska Högskola. Inom Yrkeshögskolan kan det finnas relevanta utbildningar inom fotoområdet och till exempel en Hy-utbildning. Folkhögskolorna har tex Fotolinjen på Sörängens FHSK och Fotoskolan - June FHSK. Den äldsta bevarade fotobilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce och föreställde utsikten från hans arbetsrum i huset nära Chalon-sur-Saone. Kameran, med vilken bilden togs, hade tillverkats av Charles Chevalier i Paris. Exponeringstiden var 8 timmar. Året var 1826. BRYGGERITEKNIKER VILL DU BLI en efterfrågad bryggeritekniker som tar fram kvalitetsprodukter till en växande marknad? Utbildningen ger dig den kompetens du behöver för att jobba på ett bryggeri med produktion av kvalitets-öl. SOM BRYGGERITEKNIKER hanterar, blandar och bereder du råvaror på ett säkert och korrekt sätt. Du har kunskap om bryggeriprocessen och känner till lagstiftning kring livsmedelshantering. Du har även kunskap om tillverkningsutrustning och hantering av denna. Utbildningen ger dig kompetenser i mikrobiologi, *HACCP och företagsekonomi. 16 NR 1- 2020 Utbildningen innehåller följande kurser: • Bryggeriekonomi, 30 YHP • • • • • • • Grundläggande bryggerikunskap, 20 YHP Bryggerinäringen i samhället, 20 YHP Bryggeriprocessen, 60 YHP Bryggeriteknik, 40 YHP Examensarbete, 30 YH • Kvalitet, säkerhet, miljö, 20 YHP • LIA - Lärande i arbete 1, 40 YHP LIA - Lärande i arbete 2, 40 YHP Mikrobiologi och hygien, 30 YHP * HACCP är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten. Det kan vara mikrobiologiska, kemiska, allergena och fysikaliska faror. Det finns också några yrken som kräver att man har speciella egenskaper - mentala eller fysiska eller både och ofta krävs det även en sorts medfödd talang men utöver det hårt arbete/ träning/övning.