BIOINNOVATION 2019 1
KEMIKALIER OCH ENERGI Inhemsk odling av delikata
mat svampar i sikte I Sverige idag importeras en stor mängd ätbara svampar, som till exempel shiitake och ostronskivling. Detta trots att vi har väldigt goda förutsättningar att producera dessa själva – och dessutom utveckla biobaserade drivmedel på köpet. Att odla shiitake och andra matsvampar som lever på ved är kostsamt med traditionella metoder då det går åt mycket energi i produktionen. Innan odling steriliseras veden som svampen ska växa på genom att den hettas upp till 120 grader vid högt tryck. Men ny forskning av Shaojun Xiong, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och hans kollegor i Umeå har visat att det räcker att hetta upp substratet till endast 80 grader – och detta på substrat i form av restprodukter från det svenska skogsbruket. – Det innebär inte bara en minskad energiförbrukning utan även en möjlighet att få bättre avkastning på odling av sådana ätbara svampar, säger Shaojun Xiong, som är projektledare för delprojektet Comush i innovationsprojektet BioEkonomi 2.0 i BioInnovation. Jakten på klimatsmarta alternativ Maten vi äter står idag för en tredjedel av människans klimatpåverkan. - – och biodrivmedel på köpet Klimatförändringar och en växande befolkning gör att klimatsmarta proteinkällor blir allt viktigare. Matsvampar som shiitake och ostronskivling är inte bara rika på proteiner, utan kan dessutom bidra till en mer resurseffektiv produktion av biobaserade drivmedel för att nå nollutsläpp inom transportsektorn. Shaojun Xiong och hans kollegor har nämligen upptäckt att svampodling kan vara användbart för tillverkning av etanol från ved. Det är då svamparnas sätt att bryta ner veden som är värdefullt och energisparande. Svamparnas nedbrytning gör det enklare i nästa steg och liknar den process som man normalt använder för att förbehandla ved inför etanoltillverkning. Genom att använda svampmycelets förmåga att bryta ner ligninet i träfibern och frigöra cellulosan kan den enklare utnyttjas när drivmedel som bioetanol eller biogas ska framställas. På så vis kan förbrukade odlingssubstrat återvinnas och ersätta den termokemiska förbehandling som normalt används för att producera etanol från ved, vilken står för ungefär 30 procent av de totala kostnaderna för etanolens produktion. – Vi vill lösa framtida problem genom att integrera produktionen av mat och bränsle baserade på lokala resurser, säger Shaojun Xiong och fortsätter: 8 Comush är ett delprojekt i innovationsprojektet BioEkonomi 2.0 – Bättre valorisering av restströmmar. Budget och tidplan: Delprojektets budget är 8 983 000 SEK (varav 4 130 000 kr är offentliga medel) och pågår mellan september 2017 och augusti 2020. Projektledare: Shaojun Xiong, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Samverkande aktörer inom projektet: Umeå universitet, ProcessIT Innovations, Biosteam AB, Valutec AB, SCA Obbola AB, SCA Munksund AB, Svampkungen AB, Swedfungi AB, Umeå Energi AB, Hällnäs Handelsträdgård AB, Cathaya Co Sweden AB och Svenska Svampodlarföreningen.