KonferensVärlden Mötesnytt & erbjudanden
KonferensVärlden Hotell- och mötesbranschens framt
id
KonferensVärlden Möt Johanna Lind Bagge
KonferensVärlden Möten med naturen som kraftkälla
KonferensVärlden Gör kontoret redo för vår
KonferensVärlden Krydda konferensen med en inspire
rande talare
KonferensVärlden Hållbarhet i fokus – för hållbara
möten
KonferensVärlden Mässkalender 2025
KonferensVärlden 6 recept Köksmästarens favorit
Mat & Dryck Loka Brunn Mandelkaka med vaniljglass
och päron – en dessert utöver det vanliga Ett recept av Anne-Louise Dahl, Food & Beverage Manager MANDELKAKA Du behöver: 4 ÄGG 200 GR BRYNT OCH AVSVALNAT SMÖR 250 GR STRÖSOCKER 10 GR VANILJSOCKER 250 GR MANDELMJÖL 10 GR BAKPULVER Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och fluff igt. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker, och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt det brynta smöret och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och mandelmjölad springform. Grädda i 150°C i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna. VANILJGLASS Du behöver: 250 GR VISPGRÄDDE 250 GR MJÖLK 1 VANILJSTÅNG 80 GR ÄGGULA 100 GR STRÖSOCKER Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull med grädde och mjölk. Koka upp och låt dra i 20–30 minuter. Vispa äggulor och socker, rör ner i den varma gräddmjölken. Sjud under omrörning till 85°C, sila och kyl ner smeten. Kör smeten i en glassmaskin och frys in. PÄRONCURD Du behöver: 2 DL PÄRONPURÉ 120 GR ÄGGULA 250 GR STRÖSOCKER 200 GR SMÖR 1 DROPPE GRÖN KARAMELLFÄRG Gör så här: Smält smöret och tillsätt päronpurén. Koka upp. Vispa ihop äggulor och socker, tillsätt i päronsmeten. Sjud under omrörning till 85°C, sila och rör ner karamellfärgen. Kyl med plastf ilm direkt på ytan. PÄRON I SOCKERLAG Du behöver: 2 PÄRON 2 DL STRÖSOCKER 2 DL VATTEN ½ VANILJSTÅNG 1 CITRON NÅGRA DROPPAR XANTÉ PÄRONCOGNAC Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp med socker och vatten. Dra av från värmen, tillsätt citronskal och Xanté. Låt lagen svalna. Hyvla päronen tunt och vakuumpacka dem med sockerlagen. Att avrunda middagen med en riktigt god dessert är något alldeles speciellt. Denna mandelkaka, serverad med hemgjord vaniljglass, päroncurd och elegant tillagade päron, är en smakupplevelse där sötma möter friskhet och lena texturer kompletteras av krispiga inslag. Här får du receptet för att skapa denna utsökta avslutning på måltiden. PÄRONPÄRLOR Du behöver: 1 DL TAPIOKAPÄRLOR 2 DL PÄRONDRYCK 1 DROPPE GRÖN KARAMELLFÄRG Gör så här: Koka upp 1 liter vatten, tillsätt tapiokapärlorna och koka i 5 minuter. Sila av och skölj i kallt vatten. Lägg pärlorna i pärondryck med karamellfärg och låt dra i cirka 1 timme. SERVERING Lägg upp en bit mandelkaka på tallriken. Toppa med en generös skopa vaniljglass, en klick päroncurd och de marinerade päronen. Strö över päronpärlor och dekorera med rosmarin för en elegant f inish. Njut av denna lyxiga dessert där smaker och texturer samspelar i perfekt harmoni! 63