Månadens skörd augusti 1
← Tvillingsystrarna, bloggarna och kokboksförfatt
arna Emma och Amelia Oller Westerberg delar med sig av sina bästa matlådetips. Foto: Ulrika Ekblom De har flera tips för att hålla matlådan god och få den att kännas nylagad. – Med tiden kan maten i lådan få lite samma textur och konsistens. Några sätt att undvika det är att dela upp lådan i två eller använda en låda med flera fack och ha sås i en burk vid sidan av. Färska örter kan också se lite vissna ut efter en natt i kylen så ett tips är att vira in stjälkarna i lite blött papper och förvara i en burk, säger Emma. När det gäller sallad i matlådan är det enligt systrarna något av en konst. De tipsar om att välja grova grönsaker och lägga salladen lager för lager för att hålla den fräsch, exempelvis i en större glasburk. En mindre glasburk fungerar bra om man vill göra en sidosallad med exempelvis riven kål och ärtor till sin vanliga matlåda. Till detta nummer har ICAs matkreatör Tove Laveskog tagit fram tre extra lådvänliga recept med rätter som är lättlagade och enkla att ta med och värma dagen efter. Toves favorit är den mixade fisksoppan med tomat som hon alltid har som reserv i frysen. – Fänkål är en smakkompis till fisk som ger den passerade fisksoppan ett smakMÅNADENS SKÖRD 06/2023 lyft. Eftersom soppan mixas slät kan man ha i en krokig palsternacka, en trött potatis eller andra grönsaker som sjunger på sista refrängen, vilket också gör den till en bra svinnlåda, berättar Tove. Morot och palsternacka är tåliga och mättande rotfrukter. Fänkål kan också gratineras i ugnen, piffa upp en laxpaj eller smaksätta en gratäng. Lakritstonen i fänkålen kommer från ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Färsk fänkål kan precis som annan kål rivas och användas som bas i en sallad. – Morot och palsternacka är tåliga och mättande rotfrukter som går att variera i oändlighet. Lasagne är en klassiker i matlådan som oftast blir godare dagen efter. Lasagnen med rivna morötter är en god vegorätt som funkar i matlåda. I detta recept har jag valt grillost i stället för béchamelsås, vilket gör den till en snabbare variant eftersom man bara behöver en kastrull att koka tomat- och morots13 såsen i. Lasagnen går att tillaga direkt i ugnen i glasmatlådor, sedan är det bara att sätta på locket och ställa i kylen, säger Tove. För att behålla lasagnen saftig dagen efter är mitt bästa tips att hälla lite grädde över innan man värmer den. Vill du inte ta med grädde till jobbet, går det bra att göra det hemma. Toves gryta, cassoulet på kyckling och bondbönor, är typisk fransk bondmat. Extra mustig blir den med kycklinglårfilé, vitlök, rimmat fläsk och vitt vin. – Gryta är väldigt tacksamt i låda då vanlig kycklingfilé kan bli torr i mikron. Jag toppar den med svenska bondbönor för att få in krisp och färg. Med åren har bondbönan blivit en aning bortglömd. Den har en mild, nötig smak som gör sig utmärkt i grytor, men också i en sidosallad till matlådan. Genom att planera i förväg, experimentera med nya recept och använda rätt lådor, kan du ta makten över matlådan och se till att du äter hälsosam och god lunch varje dag. Lycka till med lådan!