Marknad Dalarna 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD F
OTO: PRESSBILD Stockholm HÖGA FÖRVÄNTNINGAR TEXT: REDAKTIONEN Brasserie Astoria är restaurangen som Björn Frantzén planerat länge, men inte hittat rätt lokal att förverkliga den i förrän nu. I över två år har renoveringsarbetet av den gamla biografen på Nybrogatan 15 i Stockholm pågått, och öppningen som skulle ha skett under 2020 har blivit försenad flera gånger. Men nu är det äntligen dags för Björn Frantzéns nya restaurang Brasserie Astoria att välkomna sina första gäster. En trestjärnig krog här i stan och utöver det restauranger över hela världen, hur håller du motivationen uppe? – För mig har det alltid varit viktigt att leverera på topp, och det är precis det som håller mig motiverad också. Jag känner ett ansvar oavsett vad jag gör att jag ska hålla en viss nivå. Får du ihop livspusslet? – Jag tycker det. På samma sätt som man gör karriär inom fotboll och går från lovande innermittfältare till lagkapten och sedan tränare så är det väl mer av den rollen jag har nu. Det finns en fördel att ha blivit lite större, då det finns fler duktiga människor att dela ansvaret med. En annan aspekt är att man inte behöver bevisa sig lika mycket. Hur mycket berodde förseningen av Brasserie Astoria på coronapandemin? – Det är klart att den spelade in, men även om vi kanske hade kunnat öppna under förra året kändes det inte aktuellt med tanke på hur osäkert läget var då. Men nu är ni snart där! Berätta om inriktningen. – Det är ett klassiskt brasserie av internationell karaktär. Precis som med 24 Dalarna Frantzén var det viktigt med just den internationella känslan, inte minst inredningsmässigt. Hur ser målgruppen ut, vilken prisnivå pratar vi om? – Astoria ligger i linje med de andra brasserierna i city, och målgruppen är egentligen alla som rör sig i stan. Det är liksom därför man gör ett brasserie. Det känns emellertid något lättare att få stamgäster på en krog där det inte kostar som en weekendresa att käka lunch. – Säg inte det, vi har faktiskt sjukt många stammisar på Frantzén idag. Det finns dom som har stående bord varannan vecka, och vissa som har varit där säkert 60-70 gånger. Får vi i närheten så många stammisar här som på Frantzén blir jag sjukt nöjd. Du säger internationell känsla. Varifrån har du hämtat inspirationen? – Egentligen från brasserier i hela världen, från Tokyo till San Francisco. Grunden till menyn är fransk men hela grejen här var att inte låsa in sig utan vill vi slänga upp en carbonara på menyn gör vi det, vid sidan om en steak frites eller en jävligt bra tartar på hälleflundra som är vackert bunden i saltade rädisor, jordgubbar och korianderstjälkar. Serverad med en tigersmilk-vinägrett. Nu läser du ju bara innantill från menyn. – Du, om man har jobbat med menyn i tre år och lagat upp den lika många gånger då sitter den sen. Då behöver man inte läsa innantill. Ni kommer även att jobba med öppen eld, berätta mer om det? – Vi har en stor sektion grillat i menyn, och då blir det överlägset godast med öppen eld. När möjligheten sen dök upp i de här lokalerna att installera en handgjord grill var det inget snack om saken. ® Malmö MALMÖS KULINARISKA TEMPEL WOODLIFE TEXT: REDAKTIONEN Att bara idka torghandel under bar himmel var ohållbart. Under andra halvan av 1800-talet insåg man att livsmedelshandeln var tvungen att flytta inomhus och saluhallarna blev ett inslag i den urbaniserade gatubilden. Tre stycken öppnade i industristaden Malmö under inledningen av 1900-talet - på Drottningtorget, Lilla Torg och på Föreningsgatan. Världskrig blev livsmedelsbrist blev snabbköp och saluhallar blev idrottshall och vagnmuseum och på Lilla Torg blev den bara riven. Det tog ända till 2016 innan Malmö åter fick se en välfungerande saluhall i staden så senare i år firar de femårsjubileum i ett godsmagasin som stod tomt sedan sista tåget lämnade i 1955, och inriktningen är fortfarande på restauranger och handlare som alla brinner för vad de arbetar med och med fokus på bra råvaror. Någon kanske menar att ljuset vi ser i coronatunneln är ett expresståg på väg mot oss, men vi hävdar med en dåres envishet att det är en sommartid med social interaktion och gastronomiska upplevelser. Och då är Malmö Saluhall en självklar destination för den matglada malmöbesökaren. ® TEXT: REDAKTIONEN Skog täcker 70 procent av Sveriges yta, därför är det inte förvånande att vi har en lång tradition av att använda råvaror från denna natur i samhällsbyggandet. Trä är en stor del av vår vardag och dess användning är djupt rotad i svensk kultur och har inspirerat många konstnärer, författare och hantverkare genom århundraden. Utställningen Woodlife Sweden på Form Design Center i Malmö sätter användaren av den byggda miljön och produkter i centrum. Besökaren tas med på en resa genom Sverige med dess olika klimat och förhållanden – från stad till land och från småskaliga till stadsomvandlande projekt, exteriört såväl som interiört. De flesta av de projekt som presenteras i utställningen är antingen färdigställda eller under produktion medan andra för tillfället är starka visioner om en bättre framtid. Woodlife Sweden, visas på Form Design Center i Malmö mellan 1 april och 15 augusti. ® Malmö