019 1
DRYCK Text: Pelle Tamleht bild: Pressbilder BORTA
BRA MEN HEMMA BÄST L agom till att fantombryggarna som kallar sig för Omnipollo går in på sitt tionde år har de blivit med sitt första bryggeri. Nu börjar en ny era för dessa hantverkare. Första gången jag träffade Henok Fentie var när han började på en av mina tidigare arbetsplatser i samband med att jag slutade. Det var en snabb nick i dörren och inte så mycket mer med det. Hans sejour på byrån i fråga blev emellertid inte särskilt lång då Omnipollo senare samma år, något oväntat, sopade hem priset som årets bästa öl på världens då tredje största ölmässa Sthlm beer & whisky festival. Detta bara något drygt år efter att varumärket Omnipollo skapades. Nu träffar jag Henok ute i den kyrka de precis tagit över från Sundbybergs köksbryggeri. I två års tid har han och medgrundaren Karl Grandin letat efter den perfekta lokalen för sitt första egna bryggeri. Nu har de hittat den. 10 NOLLNITTON Vad var det som tilltalade er med den här platsen? – Jag var här för första gången för typ ett halvår sedan och fastnade just för kombinationen av konsthall och bryggeri. Det är precis vad vi på Omnipollo också pysslar med. Konsten som hänger uppe just nu är faktiskt gjord av Tobias som jobbar på Omnipollo nu. Men för ett halvår sedan var det Kalle som hade en utställning här och både jag och han blev helt lyriska över lokalerna. Vi hörde av oss rätt omgående till Peter på Sundbybergs och frågade om vi fick köpa det. Hade de gått i säljtankar innan? – Nej jag tror faktiskt inte det. Men jag kan känna igen mig i hur det går till när en möjlighet öppnar sig. De har kämpat så hårt i så många år för att få till ett bryggeri här, och nu lämnar de över det i trygga händer. De är också med i processen och utvecklar verksamheten så länge de känner för det. Henok menar också att grädden på moset är det ’tap room’ som det redan har funnits ett utskänkningstillstånd på plats för att driva, vilket Omnipollo har för ambition att nu förnya. – Som född och uppvuxen stockholmare känns det roligt att få ge tillbaka något till kulturen och nöjeslivet. För bara några år sedan hade vi inte en tanke på att öppna på en fysisk plats. Sedan öppnade vi ’hatten’ (baren Omnipollos hatt på Hökens gata i Stockholm, reds. anm.) och märkte hur roligt det var. Sedan dess har det blivit ytterligare två barer, en i Göteborg och en i Hamburg. I vår väntar en öppning i Tokyos finanskvarter. – Just nu delar jag min tid mellan Stockholm, Tokyo och Addis Abeba där jag bor för tillfället med min familj. Det fungerar ändå förvånansvärt bra.