STT 1
10 STT Onsdag 13 november 2019 Ung restaurangägar
e med stora utvecklingsplaner Snart har det gått två år sedan 22-åriga Dona tog över Pizzeria Midway i Tranemo. Trots långa dagar och en del utmaningar längs vägen är det ett beslut hon aldrig ångrat. TRANEMO Gästerna avlöser varandra på den omtyckta restaurangen Midway. Bakom disken står Donas pappa och tillagar maten. Längs väggen som leder fram till disken finns ett oväntat inslag på en pizzeria. − Det är en husmanskost-buffé, berättar Dona. Det var Donas mamma som fick idén. Hon jobbar som kock och lagar mycket husmanskost. Även Donas pappa har jobbat inom restaurangbranschen tidigare, och är nu en av dem som jobbar mest på Pizzeria Midway. − Jag får väldigt mycket stöttning från min familj och det är mycket tack vare dem som det gått så bra, säger Dona. Dona har nu tre anställda, varav hennes pappa är en av dem. Att som 20-årig tjej starta företag och vara chef för flera anställda har ibland bemötts med viss skepsis. − Det har varit en del som inte trott på mig och min idé men nu har jag visat att det går. Hon berättar också att hon aldrig gör något halvdant. − När jag gör något så gör jag det fullt ut. Jag har aldrig en plan B. Dona berättar att hon snabbt kände sig bekväm med chefsrollen och att hon trivs bra med att ha mycket ansvar. − Som den äldsta av fyra syskon är jag van vid att ta stort ansvar för både mig själv och människor runt mig. Dona är också väldigt ansvarsfull när det kommer till planeringen av sina dagar, vilket hon menar är en förutsättning för att få dagarna att gå ihop. Parallellt med företagandet studerar hon nämligen till redovisningskonsult på Göteborgs universitet. − Jag älskar siffror och efter utbildningen är målet att kunna jobba med detta. Hon siktar dock på att pizzerian, fortsätta driva och kunna hoppa in lite då och då precis som nu. Det är sällan som Dona är helt ledig, men det är heller inget hon saknar. − Jag vill inte sitta hemma och göra ingenting. Jag vill utvecklas. För att lyckas som föreDona Ålder: Nyss fyllt 22 år. Bor: Borås. Familj: Mamma, pappa och tre yngre syskon. Favoritmat: Mammas hemlagade mat. tagare tror hon att det är viktigt att sätta tydliga mål och att våga be om hjälp när det behövs. Hon uppmanar dem som verkligen är sugna på att starta företag att våga prova. − Det går inte att veta vad man kan förrän man har testat. Clara Larsson redaktion@stthuset.com Mycket har hänt sedan Dona tog över Pizzeria Midway i Tranemo. Restaurangen är totalrenoverad och har även fått en husmansbuffé. FOTO: CLARA LARSSON Tranäng laddar för skrivartävling För tredje året kör Tranäng skolan en skrivartävling i svenska. Krönika, novell eller insändare ska författas och en vinnare i varje årskurs utses. Prisutdelning blir det på julavslutningen. TRANEMO En spännande novell om klimatet i regnskogen, en krönika om hur författaren påverkas av klimatkrisen eller en vass insändare med tydliga ståndpunkter kan alla bli verklighet på Tranängskolan på måndag. Under två timmar sitter alla elever på högstadiet och skriver årets skrivartävling. – Jag tycker att det här ska bli en rolig grej att få vara med på, säger Stina Öberg i klass 7 gul. Eleverna i årskurs sju skriver varsin insändare, åttorna skriver noveller och årskurs nio författar varsin krönika. Temat för dem alla är klimatet. – Det är spännande och roligt med det temat och inget vi skrivit om såhär tidigare i skolan. Men det är också ett ganska svårt tema som inte är så lätt att utveckla. Det gäller att vara kreativ och tänka till innan, säger Klara Hage Moussa i klass 8 gul. Skrivartävlingen hålls för tredje året i rad. – Det är kul med en tävling, de som gillar att tävla ger mer och presterar bättre än att skriva på en vanlig lektion, säger Leo Mari i klass 9 gul B. – Det märks att eleverna verkligen tar det här på allvar och skriver seriöst. Det blir väldigt bra texter när de satsar och jobbar stenhårt under de två timmar som tävlingen pågår. Det blir också en försmak på de nationella proven som också går ut på en uppgift som ska göras inom en viss tid, säger Camilla Österlund, en av de två ämnesansvariga i svenska på Tranängskolan. Före måndag har klasserna gått igenom sina respektive genrer. – Vi pratar i klasserna om hur man kan inleda och avsluta samt hur de olika genrerna är uppbyggda, säger Camilla Österlund. Nytt för i år är att det, förYlva Hideng ylva@stthuset.com utom att en jury bestående av lärare och bibliotekarie utser en vinnare från varje årskurs, tas ut en vinnare i varje klass. – Det blir ett elevpris, det är viktigt att få fram även elevernas röster om vad som är bra skrivet, säger Camilla Österlund. Elevpristagarna får ett så kallat ”Greger-pris”, vilket är ett presentkort på något i skolans cafeteria. Årskursvinnarna får varsitt diplom, ett presentkort som går till hela klassen och så får de sina texter publicerade i STT efter årsskiftet. – Det är kul att det är tävlingsinriktat och man vill ju vinna. Det är också mycket roligare att få välja själv vad man vill skriva än när det blir för styrt, säger Klara Hage Moussa. På skolavslutningen den 20 december meddelas vinnarna när eleverna samlas i skolans aula. Fram tills dess är det bara svenskalärarna som vet vilka elever som lyckats bäst med sina texter. Klara Hage Moussa, Camilla Österlund, Leo Mari och Stina Öberg ser fram emot skrivartävlingen på Tranängskolan nu på måndag. ”Vi kommer att titta på kortare filmer i alla klasser före tävlingen, både för att inspirera till texterna och för att lära oss mer om klimatet”, säger svenskalärare Camilla Österlund.