NG Gbg 1
”ALLT BARA BRANN OCH DET VAR TOTAL KAOS” FOTO: HE
LEN PE utnyttjar det, iallafall någon gång i veckan. Jag läste någonstans att det svåra egentligen inte är att vara kreativ och bli hyllad, det svåra är att bli en legend. Om vi nu kommer in på ålder igen kan jag känna att det är lite svårt att växla om från att vara ung och lovande till att bli den som ska lyfta nästa generation. Men det här är väl ett sätt att göra det. FOUR HANDS MENU är ett uttryck i restaurangvärlden för när två kockar möts och lagar middag tillsammans. Att göra en tv-serie som bygger på begreppet var Niklas egen idé, och han agerar även exekutiv producent för satsningen. Han kommer även själv att medverka i ett av avsnitten, där han lagar mat tillsammans med den australiske kocken Lennox Hastie, som även han är känd för att laga mat över öppen eld på sin restaurang Fire Door. Precis som Niklas gör på Ekstedt. I det första avsnittet möts kockarna, som Niklas själv kallar för “the masters of flames”, i Australien. Du kunde inte hålla dig borta från rutan? – Haha, det var tanken från början. Men beställarna ville ha med mig i ett avsnitt. Men du fick ju åka till Australien iallafall. Bland annat det gör att Four Hands Menu känns som en ganska kostsam produktion? – Det är nog den mest påkostade svenska matserie som har gjorts någonsin. NIKLAS BERÄTTAR ATT han efter att ha gjort Niklas Mat i sex säsonger och träffat kockar världen över genom detta kände att det var dags för ett internationellt format. Då kom en idé om att sammanföra alla kockar ur hans kontaktnät, “som en tinderdate fast med kockar”. 24 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2018 – Det var en rätt lång process på säkert två år innan formatet satt. Kände du dig lite snuvad på upplägget när Chef’s Table kom? – Det kan du nog tänka dig själv. Hur gjorde du för att få kockarna att ställa upp? – Svårigheten var inte att få dem att vilja ställa upp, utan mer logistiken att hitta tider som skulle passa alla medverkande. Det kändes också väldigt viktigt att ha en jämn fördelning kvinnliga och manliga kockar med i serien. Vilka marknader riktar programmet sig till framför allt, och vilka släpps det på? – Det är internationella plattformar. Sverige är först men sedan kommer den att börja säljas internationellt. Jag hoppas såklart på att någon brittisk plattform plockar upp den. För du har blivit rätt stor i Storbritannien nu, hur kommer det sig? – Dels var jag med i Masterchef UK för ett antal år sedan, då de förlade semifinalen här på Ekstedt där uppgiften var att laga över öppen eld. Du kan ju tänka dig fyra amatörer laga mat över björkved, allt bara brann och det var total kaos. Men det blev ett grymt bra avsnitt och vi fick brutalt stort genomslag när det sändes. Jag var med i BBC, morgonsoffor och all möjlig media. EFTER FRAMGÅNGEN MED Masterchef UK fick Niklas frågan om att vara med i Mary Berrys matlagningsprogram Classic Mary Berry, ett program som lockar miljontals tittare varje vecka. – När min brittiska agent ringde för att berätta det hörde jag direkt att det var något extra. Hon är typ Englands motsvarighet till Oprah Winfrey, eller om Malou von Sivers skulle laga mat. Jag fattade att det var läge att släppa allt jag hade för händerna och åka över. SAMMA PRODUCENT SOM tidigare hade producerat Masterchef UK ansvarade nu för Mary Berrys kommande säsong, och hade övertalat övriga produktionen att bjuda in Niklas som gäst i det första programmet. Något som först inte föll i helt god jord hos matlagningsikonen. – Mary hade inte en aning om vem jag var, och hon var minst sagt skeptisk till en början, för att inte säga sur. PRODUCENTEN KOM UT och sa som det var, att stjärnan var lite kinkig men att det nog skulle gå bra om de bara lärde känna varandra lite först. De öppnade en flaska champagne och satte sig ute i trädgården. – Jag kände att det var läge att koppla på charmen så gott det gick, och det funkade. Sen blev det nästan som att hon fick lite dåligt samvete och slog över åt andra hållet istället. STRAX EFTER ATT Niklas kommer hem ringer de från BBC för att förvarna honom om att avsnittet kommer att klippas som att Mary nästan är lite kär, och flirtar med honom. – Jag stod på typ Elgiganten och köpte en sladd, och svarade att det bara var att köra på. AVSNITTET SÄNDS PÅ en torsdagskväll, dagen efter pratar alla om det i England. Morgonsoffor, paneldebatter och skvallerpress fylls med rubriker om de två huvudpersonerna. – Det var mina femton minuter, men de har varat ganska länge. Det skojas fortfarande om det när jag åker över till NIKLAS OCH LENNOX HASTIE England. Nu senast var det någon som busvisslade på en pub när jag kom in. När du sitter och berättar sånt här låter det som att mycket händer av en slump, och att din karriär till viss del bygger på tur eller “flyt” som vissa säger. – De senaste åren har jag bestämt mig för att inte tacka nej till så mycket, utan köra på mer. Givetvis bara på grejer jag kan stå för, jag skulle inte sätta mitt namn på en laserkanon. Men jag tror att framgång kan ha väldigt mycket att göra med vilken inställning man har. Finns det någonting du inte tjänar cash på? – Hahaha, bra fråga. Jag känner väl att om jag kan tjäna lite extra pengar på ett samarbete så gör jag gärna det, sen återinvesterar jag det i mina verksamheter igen. Four Hands Menu har premiär den 19 November på Viaplay.