NG Gbg 1
MÅLET ÄR TOPP 15, jag var topp sju när jag börjad
e förra säsongen, men jag hade strul med min rygg och missade nästan hälften av alla tävlingar under fjolåret och tappade min ranking. DET ÄR INGEN hemlighet att skidåkare, eller elitidrottare överlag, reser mycket. Med över 200 resdagar per år finns det inga oceaner av tid att ägna sig åt vad som helst, men Emelie har två stora intressen vid sidan av backarna, nämligen fotografering och matlagning. – Jag älskar att fotografera, det tycker jag är väldigt kul. Jag kan nörda ned mig i blommor och använda makroobjektiv, jag tycker att det är härligt att vara ute i naturen. Ibland kan jag önska att jag tog lite mer tid åt det, för jag vet att jag mår väldigt bra av det. Men man har sina två träningspass på dagen och däremellan är det ju bara käka och vila som gäller. Det är inte så att man hinner göra så jättemycket annat. Så, hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig? – En normal dag på försäsongen går vi upp mellan fem och sex, åker upp i backen vid sex eller sju beroende på när man gått upp och så är man i backen i typ tre timmar. Ofta tar det närmare en timme att konka upp alla grejer och komma upp på glaciärer. När man är nere igen käkar man lunch, vilar en stund, sedan är det fys klockan tre och så fysar man i en och en halv timme. Sedan brukar jag gå till vår naprapat och få behandling, duscha, ha möte kvart i sju, middag sju och Idol klockan åtta om det är fredag. Dagarna går i ett, kan man 52 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2018 säga. Man är uppe på ganska höga höjder, 3500 meter någonting, så man är ganska trött när man kommer ned. ”Wow, ska du till Alperna nu igen? Vilka vyer du kommer att vara med om och vad mycket energi du kommer att få!” och så är det absolut, men det här är ju vårt jobb, så tyvärr tänker man bort en del. Ibland försöker jag stanna upp och se mig omkring, men oftast kör man ju bara på. När jag kommer hem brukar det slå mig vilka vackra platser jag varit på. Vi reser ju otroligt mycket och passerar superfina ställen och städer. Hur många gånger har jag inte åkt förbi Milano? Men jag har aldrig varit i Milano. Väl hemma, vad lagar du helst för mat då? – Jag äter mycket vegetariskt och veganskt. Hemma älskar jag att göra rotfrukter i ugn, en stor, god sallad och så hummus till det. Enkelt, men med mycket näring. Nu på hösten och vintern gör jag mycket grytor, gärna med lime och koriander. Det älskar jag! Det senaste året har jag blivit sjukt intresserad av matlagning. Jag har ändrat väldigt mycket i min kost under kanske fem år, men gjort den största förändringen det senaste året och i och med det har jag tyckt att det blivit väldigt intressant att laga mat. Jag tycker om bowls med mycket frukt och grönt och mår väldigt bra av det, så jag gör olika bowls nästan varje lunch även när jag är på läger. Men det är en del som är kul med att komma hem: att få laga sin egen mat. Under resa blir man serverad mat och det är fantastiskt på ett sätt, men att få laga egen mat tycker jag är jättekul. ”JAG VET INTE OM JAG HADE SOM MÅL ATT VINNA, MEN JAG GJORDE DET, ÅTMINSTONE NÅGRA AV ALLA GÅNGER JAG VAR MED.”