Nöjesnytt Växjö 1
KÄLLA: ARLA dags för vilt Viltkött är svårslaget,
speciellt tillsammans med tillbehör som lingon, rotselleri och morötter. Här har vi samlat några favoriter. Hoppas det ska smaka! GRILLAD VILTBURGARE MED ENBÄRSKRÄM OCH ROSTADE MORÖTTER 4 portioner 500 g viltfärs 100 g rökt sidfläsk ½ dl hackad färsk timjan, eller 0,5 msk torkad 1 ägg 1 msk dijonsenap 2 msk kallt vatten 1 tsk salt 1 krm peppar Enbärskräm: 1 msk enbär 2 dl Arla Köket® smetana 1 tsk vinäger 1 tsk dijonsenap 1 krm salt Rostade morötter: 500 g små morötter 2 msk rapsolja ½ tsk salt ½ msk rosépeppar 1 fänkål, ca 250 g pressad saft av 1 citron 1 krm salt 4 skivor Castello ® Burger Cheddar 4 isbergssalladsblad 4 hamburgerbröd Skär sidfläsket i små tärningar och blanda med färsen. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig smet. Forma till 4 burgare. Krossa eller mixa enbären och blanda med smetana, vinäger, dijonsenap och salt. Sätt ugnen på 175ᵒ. Ansa morötterna och vänd runt dem i olja, salt och rosépeppar. Rosta dem i mitten av ugnen ca 15 min. Skiva fänkålen tunt och blanda med citron och salt. Grilla burgarna 2-3 min på varje sida. Lägg på osten och låt den smälta. Grilla bröden och lägg ihop dem med enbärskräm, sallad, fänkål och burgare emellan. HASSELNÖTSBAKAT RÅDJUR MED ROTSELLERI OCH RÅDJURSTARTAR 4 portioner RÅDJURSTARTAR: 2 rådjursinnerfiléer à 100 g 100 g rotselleri ½ dl ättiksprit 12% 1 dl strösocker 1 dl vatten ½ dl grovkornig dijonsenap ½ tsk salt Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Skala rotsellerin och skiva 12 tunna skivor, gärna på mandolin. Stansa ut rundlar, ca 6 cm i diameter ur rotselleriskivorna. Lägg dem i lagen, låt dra minst 1 tim. Tärna köttet fint, blanda med senap och salt. Lägg ut rotselleriskivorna, fördela tartaren på mitten och vik ihop till "tacos". VINÄGERSKY: 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 2 msk Arla® Smör&rapsolja gourmet 5 kvistar färsk timjan 2½ dl söt rödvinsvinäger 7½ dl viltbuljong ½ tsk salt Skala och hacka rödlök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tills löken börjar ta färg. Tillsätt timjan och vinäger. Koka ihop några min. Häll på buljongen och koka ca 45 min tills skyn har en djup rund smak och fin konsistens. Salta och sila ner skyn i en kastrull. Ställ åt sidan och värm innan servering. UGNSBAKAD ROTSELLERI: 500 g rotselleri Arla® Smör&rapsolja gourmet 1 tsk salt Sätt ugnen på 150°. Skala rotsellerin och ringla över smör&rapsolja och gnid in saltet. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min. Skär i bitar precis innan servering. ROTSELLERIKRÄM: 500 g rotselleri 2½ dl Arla® mjölk 2½ dl Arla® vispgrädde 100 g Arla® Svenskt Smör ½ tsk salt Skala och skär rotsellerin i små bitar. Koka rotsellerin mjuk i mjölk, grädde och salt. Sila av och spara gräddmjölken. Mixa rotsellerin med smör till en slät konsistens. Tillsätt ev lite gräddmjölk för lösare konsistens. Lägg i en kastrull och värm försiktigt innan servering. 44 | nöjesnytt HASSELNÖTSBAKAT RÅDJUR: 2 rådjursytterfiléer à 250 g ½ msk senapsfrön ½ msk dillfrön ½ msk enbär ½ msk cayennepeppar ½ msk hela fänkålsfrön ½ msk korianderfrön 100 g hasselnötter, skalade Arla® Smör&rapsolja gourmet Sätt ugnen på 150°. Mixa eller stöt ihop alla kryddor, ställ åt sidan. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör-&rapsolja. Rosta dem i ugnen ca 10 min tills de har en gyllenbrun färg. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. Sänk ugnsvärmen till 125°. Krydda köttet med kryddblandningen och salta. Bryn köttet runt om i smör. Rulla köttet i de mixade hasselnötterna. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på ca 48°. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i ca 1½-2 cm tjocka skivor. SERVERING: 1 dl lingon 2½ msk strösocker ev 2 krm lingonpulver Rör ihop lingon och socker tills sockret har löst sig. Lägg upp kött, rotsellerikräm, ugnsbakad rotselleri, och rådjurstartar på tallrikar. Avsluta med vinägersky och rörda lingon. Toppa ev med lingonpulver. VILTGRYTA 8 portioner 1⅕ kg grytbitar älgkött eller nötkött 4 dl Arla Köket® lätt crème fraiche karljohansvamp & timjan 3 dl rödvin 6 msk vilt- och kantarellfond 2 tsk torkad timjan 2 tsk kinesisk soja 1 dl vinbärsgelé 20 enbär 3 gula lökar Arla® Svenskt Smör 1 msk majsstärkelse Blanda vin, crème fraiche, fond, enbär, timjan, soja och gelé i en gryta. Skala och grovhacka löken. Bryn köttet och löken i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka under lock ca 1 ½ tim. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 2 min. Servera med kokt potatis, gelé, smörfräst svamp och purjolök.