Bumsen 1
ARTIKELN PRESENTERAS AV ...OCH NU NÅGOT HELT ANNA
T RECEPT PÅ SÖTSTARK SENAP DIN EGEN BAYERISCHER SENF E tt gammalt tyskt ordspråk säger att ”den som inte gör sin egen senap borde ha en jäkla fet smäll”. Nja, okejdå. Det var jag som hittade på den nu men andemeningen är i alla fall den att du borde vara arg på dig själv som inte unnar dig den goda smaken av eget hemlagat oftare än du kanske gör. Senapen är en viktigt smaksättare på det genuina tyska matbordet och vad är en schweinshaxe eller en bratwurst utan sin senf? I detta nummer av Bumsen ska jag dela med mig av mitt favoritrecept på söt senap i bayersk stil. Att göra denna hemlagade sötstarka bayerska senap tar cirka 25 minuter och det är alls inte svårt men du får lägga bort mobilen och se till att vara beredd på de steg du ska göra. Somliga moment kräver att du inte maskar utan har dina redskap och ingredienser på plats att börja med utan dröjsmål. Se till att ha följande uppmätt och klart: 100 gram gula senapsfrön 1 nypa kryddnejlikor 50 gram strösocker 20 gram honung 60 ml vinäger (5-6% ungefär) 80 ml vatten Först mortlar du kryddnejlikan (nejlika och kryddnejlika är samma sak) och sedan maler du senapsfröna ordentligt i kvarn eller mortel. Lättast är att mortla lite i taget. Häll senapsmjölet och nejlikan i en keramik- eller glasskål som tål värme. Koka upp och häll vattnet, medan det ännu kokar, i skålen med de mortlade senapsfröna och den malda nejlikan. Rör runt så att allt blir fuktat av vattnet. Låt stå i något mellan fem till tio minuter och dra. Blanda därefter i så att inget är i alltför stora klumpar. Värm sockret i en torr kastrull och rör om kontinuerligt tills allt socker har smält och karamelliserats. Här är det lite klurigt att inte ha för svalt så att sockret inte smälter och för hett så att det bränns. Öka värmen pö om pö om du är osäker. tens häller du ner sockret i resten av smeten kör omedelbart detta med elvisp eller kanske hellre hushållsmixer i cirka fem minuter tills smeten är ganska slät. Flytta över senapen i en burk med lock och låt stå i tre dygn innan du serverar det till något riktigt gott ur det bayerska köket. HENNING SVEDBERG 38