Utmärkt Göteborg 1
DEN SOM VÄNTAR PÅ BULOT På den lite avsides beläg
na Norra Hamngatan har restaurang Bulot slagit upp dörrarna. Vi fick ett samtal innan öppning. text och foto Carl Bodin Svensk Den som väntar på nått gott sägs det. Renoveringar och massiva ombyggnationer skapade stora förseningar för Emil Bjelke och Gabriel Melim Andersson, istället fick duon tillfälligt utlopp för sina kreativa matkreationer på provisoriska Bar Bulot i Saluhallen. Succén var ett faktum och det som skulle vara en pop-up, i väntan på färdigställandet av lokalen på Norra Hamngatan, blev istället permanent. Nu har dock dagen d kommit. Målarfärgen har torkat, elen är inkopplad och köket är på plats. Allting är klart. Eller, nästan i alla fall. Bardisken, som är gjord på mjöl av nermalda gamla skaldjur, behöver fortfarande en omgång lack och i entrén trängs vi med en hantverkare. Det stoppar dock inte teamet bakom Bulot. I köket puttrar grytor och makrill filéas. Om två timmar är det dags för service och stämningen är hög. – Minst sagt. Nu har det gått drygt 2,5 år sedan vi snackade om den här restaurangen första gången. Inflytt skulle alltså ha varit i december 2020, så det känns skitkul! Egentligen blev det nog helt perfekt. Vi fick sätta igång med Bar Bulot och nå ut med vår mat och hitta våra gäster. Som en bra reklam för restaurangen. Vi fick presentera oss i ett halvår och ha sjukt kul på vägen. Hur hamnade ni här? – Vi ville ha en central lokal men inte mitt i smeten. Definitivt inte på nån paradgata där det redan finns så mycket. Vi kontaktade Higab och fick snabbt lite olika förslag. Då dök det här upp. Tankarna på att detta skulle bli en restaurang hade redan funnits hos fastighetsägaren ett tag, så den processen var smidig. Det vi gillade var att den är väldigt ljus och att det finns en innergård. Den har dessutom 28 två olika matsalar med ett kök i mitten, vilket skapar en stor flexibilitet. Det faktum att Bulot ligger en smula avsides är inget som oroar krögarduon. – Jag tror att vår publik kommer hitta oss ändå. Vi får ge det lite tid bara. Det blir nog inte så många spontana besökare som är ute på en sväng om och tar första bästa ställe. Vi blir mer av ett guldkorn dit man aktivt söker sig. Det känns också som om området är på uppgång. Bhoga ligger här sedan tidigare och snart slår Gustav Trägårdh upp portarna med en nysatsning typ 200 meter bort. Den magiska gränsen vid älven börjar sakta suddas ut. Bulot är franska för valthornssnäcka. En delikatess som återfinns på menyn såväl här som på Bar Bulot. – Den finns faktiskt i vattnet här på västkusten och är lite franskklingande, vilket vi gillar. Dessutom är ”bulot” fransk slang för ”att jobba”, fast då med lite annan stavning. Vad kan vi förvänta oss vid ett besök? – Smaken skall alltid stå i centrum, det är vårt huvudfokus. Hög kvalitet på mat och dryck. Sen skall gästerna känna sig väldigt bekväma och välkomnade. Här skall du känna dig trygg i att du har kommit rätt. Matmässigt kommer det att bli fokus på råvaror från Västkusten men även väldigt mycket franskt. Vi vill dock inte att det skall bli för franskt, det kan lika gärna bli smaker från Asien eller Mellanöstern. Det blir en väldigt levande meny och vi jobbar dynamiskt mellan våra två ställen. Ryggbiten på torsken kanske serveras här medan vi använder restbitarna till en brandad som vi serverar till lunch borta på Bar Bulot. Vilka hoppas ni skall besöka er? – Alla foodisar såklart, men vi vill också bli ett ställe dit man kan gå lite mer spontant. Inte bara ett sånt ställe dit man går till för att fira. Vi hoppas på allt ifrån studenter till jurister. Vi har visserligen valt att fokusera på en avsmakningsmeny men det kommer också att finnas en mer lättillgänglig à la carte. Vi vill vara det där stället om vilket folk säger ”dit kan vi alltid gå, det är gott och trevligt”.