Buffé MARS – TREND/SMAK/UTBLICK
SMAK GUIDE Socker FLORSOCKER Strösocker som malts
och siktats till ett fint pulver. Innehåller ofta stärkelse för att undvika bildande av klumpar. Har en söt smak och används i bakning, desserter och till dekoration. RÖRSOCKER Ett oraffinerat brunt socker med fyllig smak. Framställs av sockerrör genom att saften pressas och koncentreras till en kristalliserad sirap. Används i matlagning och bakning, samt är gott att strö över frukt och bär. STRÖSOCKER Tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor, men i övriga delar av världen även av sockerrör. Används i bakning, drycker och i matlagning för en rundare, balanserad smak. FARINSOCKER Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning. MUSCOVADOSOCKER Fuktigt, finkornigt rörsocker som utvinns av sockerrör från Mauritius. Finns i två olika nyanser, en mörkare med svag smak av lakrits och en ljusare med smak av karamell. SYLTSOCKER En färdig blandning av strösocker och den konsistensgivande kolhydraten pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Används vid sylt- och marmeladkokning. Visste du att ... Gör eget vaniljsocker … 40 procent av världsproduktionen av råsocker sker i Indien och Brasilien? … man i norra Indien började framställa socker ur sockerrör redan på 500-talet f.Kr.? … socker från början användes för jäsning och konservering samt även i medicinskt syfte? … vi i Sverige i genomsnitt äter cirka 40 kilo tillsatt socker per år och per person? CA 3 DL / UNDER 15 MIN Häll 3 dl strösocker i en mixer eller matberedare och lägg i 1 vaniljstång. Kör på högsta hastighet i 2–3 minuter. Sila bort alla bitar från vaniljstången. Häll upp sockret på burk med tättslutande lock. 9 BUFFÉ #03/2020 F L E R G U I D E R H I T T A R D U P Å B U F F E . S E
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKTER
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé FRASIGA VÅRTECKEN
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé MATSKOLA
Buffé RUNDA DELIKATESSER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET