Omtanke 1
Tygelsjös egen Gordon Ramsay Restaurangkocken Stu
art MacDougall har hittat sitt drömjobb på anstalten Tygelsjö. Här lagar han god och näringsrik mat från grunden. Han drar sig inte heller för att visitera de intagnas kök i jakt på ohyra eller ett utlånat durkslag. TEXT: KATARINA LUKSEPP FOTO: ANDRÉ DE LOISTED, TIDIGARE PUBLICERAT I OMKRIM Biff á la Lindström står på menyn och man har gått grundligt till väga. Högreven har malts, formats till biffar och stekts. Skysåsen liksom potatisen är färdigkokt och en ung man med kökstjänst lägger nu en sista hand på salladen. Maten ska se snygg och aptitlig ut. När vårdare Carina Broman låser upp entrédörren väller närmare femtio hungriga intagna in. Och de gillar maten. – Fyrstjärnig restaurang! berömmer Jimmy från förtroenderådet. – Maten är fin och omväxlande. Den är så välkryddad och smakar riktigt bra, säger kriminalvårdsinspektör Anders Lunsjö. Det finns ingen ursäkt för att använda halvfabrikat eller servera dålig mat, förklarar Stuart. – Vi har utrustningen och kunskapen, dessutom har vi tid och ork att bearbeta råvarorna. Han berättar att i restaurangvärlden får en ensam kock laga mat till 60 personer. Här på Tygelsjö finns kollegan Anna Kerstin Forsberg och dessutom förstärks arbetsstyrkan av intagna. Två personer åt gången har kökstjänst. Är det bakning eller storstädning på schemat finns det plats för två till. Att ha kökstjänst är populärt. Trots att man jobbar längre än andra och att det innebär tidiga morgnar så är det kö till köket. IDAG FINNS EN utbildad kock med rötter i mellanöstern på plats. Om några veckor börjar han sin utsluss och ska tjänstgöra i ett restaurangkök i Malmö medan han bor kvar på anstalten. Under tiden han ställer in kryddburkar i skafferiet avslöjar han att Stuart MacDougall är en mycket noggrann arbetsledare. – Han är som Gordon Ramsay. Allt ska vara så fint och perfekt. Gör man lite fel får man göra om! Jo, visst höjer han rösten om det behövs, medger Stuart MacDougall. ”Det ska inte bara duga, det ska vara bra!” Men framförallt vill han att de intagna ska vara nyfikna, fantasifulla och att de vill bli bättre. Till dem som vill förändras har han många berömmande ord. Som killen som tidigare diskat på anstalten Fosie, vars matpassion nu är väckt och därmed gett livet en ny riktning. Stuart gav honom dagligen franska matglosor i läxa och förväntar att få se honom i mattidningar framöver. Stuart MacDougall pratar hela tiden. På en klanderfri svenska med brittisk 08-560 518 80 I info@kuron.se I www.kuron.se www.ssil.se | 27