Omtanke 1
Stuart MacDougall erbjuder Anna Kerstin Forsberg
att provsmaka såsen. De två kockarna på anstalten Tygelsjö har även hjälp av intagna med kökstjänst. Alla är angelägna om att erbjuda god och vällagad mat. brytning flyger orden ur munnen på honom. Han är en innovatör som vill och gör mycket, men han tar även hjälp av andra. Menyn är inte spikad månader i förväg utan köksmästaren är öppen för förslag. Han anpassar sig till vädret, till vilka råvaror som finns och intagnas önskemål. MÅNGA MATINTRESSERADE VILL dela med sig. En kille från Kurdistan bidrog med fina pitabröd. Med ingredienser för en femtiolapp fixade han pitabröd till hela anstalten som bjöds på kebab. En matintresserad vegetarian är en stor inspirationskälla, liksom en pensionerad kock som gärna vill ha det på sitt sätt. Andra matinfluenser kommer från Iran, Ungern, Makedonien och Algeriet. Förra månaden serverade köket sushi. Det var många som inte hade provat tidigare. Med billiga råvaror som grötris och en sida lax kostade det mindre än ett salladsbord. Med sushi på menyn blir det knappt något matsvinn heller. Att baka eget bröd är en annan ekonomisk högvinst. Köket köper ogärna bröd. – Det är massor av konstgjorda grejer i köpebröd och så vet man inte hur gammalt det är, säger Stuart Mac Dougall medan han fyller bakformarna med deg som ska bli toast till kvällsmat. Vi följer med ut i trädgårdslandet. I den skånska myllan växer det bra. Denna soliga oktoberdag vajar mangolden ståtlig i vinden och kronärtskockorna växer fort28 | www.ssil.se »De intagna älskar att jobba utomhus i köksträdgården på sommaren« farande. Köket har skördat 120 kilo potatis och 70 kilo lök i år. ODLINGARNA HAR UNDER säsongen gett mängder av sallad, små söta körsbärstomater och den heta chilin Vampire. Tanken är inte att bli självförsörjande på grönsaker utan att förgylla matlagningen med spännande och lite udda råvaror. Men den stora poängen med att odla är att odlingen blir allas angelägenhet. Den odlade majsen har blivit popcorn och samtliga äpplen på träden har kokats ner till äppelmos. – Alla kan bidra med något. Vi har gott om plats och de intagna älskar att jobba utomhus på sommaren. Att få skörda och tvätta löken som sedan hamnar i en fransk löksoppa, eller blir till friterade lökringar, skapar en stolthet och självförtroendet växer. Att bidra till en gemensam grillkväll handlar inte bara om matlagning, utan arbetsuppgifterna är många. Det ska klippas gräs, flyttas bord, dukas, tändas grillar och så vidare. Här finns stora möjligheter att skapa delaktighet och därmed trivsel. I ett i övrigt inrutat liv så blir måltiden en stor och viktig del. Stuart MacDougall – Att maten är fylld med vitaminer är extra viktigt för oss som sitter inne, säger Jimmy från förtroenderådet. SKILLNADEN FRÅN TIDIGARE anstalter anser Jimmy är himmelsvid. Pytt i panna varje måndag och överkokt kantinmat, summerar han tidigare erfarenheter från slutna anstalter. Han föreslår att åtta intagna skulle få jobba i köket och göra all mat på Tygelsjö under Stuart MacDougalls ledning. Det skulle kunna kombineras med en utbildning. Stuart är med på noterna. Att få en köksutbildning till Tygelsjö är hans nästa mål. Liksom att börja med bin. Att bidra och förbättra samhället är viktigt för honom. Han tycker att han som statlig tjänsteman har hittat det bästa jobbet och han drar sig inte en sekund för att visitera de intagnas kök. – Nuförtiden är de ofta rena, men så var det inte tidigare. Då fann jag mögligt bröd som legat i månader. Men jag berättar om varför de måste hålla rent. Mögel och ohyra kan bli en hälsofara. När vi lämnar köket står Stuart MacDougall i disken. Alla gör allt och idag är det hans tur att diska. ●