Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Försmak Vårv int e r värme / Handla, laga & äta m
er hållbart för tugga Tugga VÄLJ HÅLLBART MED / Tips / Recept Vårfräscht med grape & mynta 2–3 port / ca 5 min 1 grapefrukt 3 –4 myntablad, finstrimlade Skala frukten med en vass kniv så att fruktköttet blir synligt och skär den sedan i oregelbundna bitar. Lägg i en skål och toppa med myntan. Recept från boken Veckan före löning av Karolina Sparring (Norstedts förlag) Goda pastaråd från oss och proffsen Redaktionens tips För klimatet, tugga för tugga Visste du att maten står för en tredjedel av hushållens klimatavtryck? Det behöver förstås vi alla göra vårt bästa för att ändra på. Vi behöver göra medvetna val för att vi tillsammans ska hjälpas åt med att nå de hållbarhetsmål som deklarerats av FN i Agenda 2030. Att ställa om till att handla, laga och äta mer hållbart är inget som sker över en natt, men samtidigt spelar varje dag fram till att vi når dit roll. Ett tankesätt för den stora omställningen är att varje liten / Nytt i din butik handling, stor som liten, i rätt riktning räknas på väg mot det stora målet. Bit för bit — eller ”tugga för tugga”, som vi på Hemköp har formulerat det. Här i Hemlagat får du smarta, inspirerande och användbara tips för att göra bra miljöval, som att välja råvaror i säsong och hur man kan minska matsvinnet, bland annat. På hemköp.se kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och hur vi tänker kring framtiden! / 200 Snabba snacks. Fikonbollar med aprikoser, med överdrag av kokos, från Garant. Mindre förpackningar som passar att ha med sig i väskan: Tunna kex av majs med smak av rödbeta och kryddade med timjan och rosmarin, eller med smak av spenat och grönkål, från Friggs. tusen Så många kronor bidrog allas bakade pepparkakshus, märkta med #pepparkakshem, med till SOS Barnbyar och Hemköps samarbete för att ge utsatta barn ett hem. Tack alla ni som var med och bakade och bidrog! 10 Hemlagat Använd en tillräckligt stor kastrull. Med mycket pasta i en för liten kastrull kommer pastan att bli klibbig. Rör med kärlek. Rör redan när du lägger ner pastan i vattnet, detta för att pastan inte ska koka ihop. Fortsätta att röra med jämna mellanrum tills pastan har kokat klart. Spara lite pastavatten. Innan du häller av pastan, spara ett par deciliter av vattnet för att använda i såsen. Vattnet innehåller såväl smak som stärkelse som ger såsen en fin textur utan att tunna ut den för mycket. Snålkoka för såsig sås. Och så ett tips från Annina Rabe och Anna Hellsten och deras bok Kris, kalas och kolhydrater: Recept och berättelser för goda och dåliga dagar (läs mer på s.38): ”Ska du ha en såsig sås till pastan: dra av 60–90 sekunder på koktiden. Varför? Jo, för att pastan ska suga åt sig av såsen och så att säga koka färdigt i såsen. Lägger du färdigkokt pasta i sås blir resultatet geggigt. Finns det något värre än geggig pasta? Det gör det säkert, men just nu kommer vi inte på något.” Sort spelar ingen roll! ”Vilken sorts pasta du använder spelar inte så stor roll men hoppa inte över momentet att blanda pastan med såsen. Det är den som gör pastan till en rätt”, tipsar proffskocken Markus Aujalay. Illustration: iStockphoto
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker