Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
På Gus tavs vi s Jo rdens goda s t e D et är fred
ag morgon hemma hos familjen JohanssonWiklund-Landin i trean på Kungsholmen i Stockholm. Döttrarna har lämnats på skolan, och Gustavs sambo har stängt dörren till det kombinerade sov- och arbetsrummet för att jobba hemma. För dagen dröjer sig även Gustav kvar hemma. Annars brukar han oftast ta sig till sin studio för att med den som bas ta sig an allt vad det innebär av uppgifter för att driva en av Sveriges största matbloggar: vegobloggen Jävligt gott. I köksfönstret hänger en bunt torkade chilifrukter som samsas med en ljusslinga som ger skönt stämningsljus. På väggen hänger affischer med recept, konstverk gjorda av Gustavs bror och en vän utifrån Gustavs recept. Inköpslistan för dagens inhandling ligger klar i anteckningarna i Gustavs mobil. Till kvällen vankas det som är döttrarnas favorit: tikka masala, en riktig ”comfort food”-rätt. Gustav pratar om kryddorna som sätter smak på den indiska rätt som enligt traditionen görs på kyckling, tomater och grädde: kanel, kardemumma, koriander, curry och spiskummin. Men Gustav skippar kycklingen och grädden. Han använder i stället vegokött eller linser och kokosmjölk. — Det blir minst lika gott. Och på köpet blir rätten lite mer klimatsmart. Gustavs matfilosofi handlar om att laga mat på ett sätt som är schysst mot planeten, utan att kompromissa med smaken. Det ska smaka riktigt, riktigt gott. Så gott att rätterna ska kunna konkurrera med sådana som traditionellt innehåller kött, kyckling, fisk, skaldjur och mejeriprodukter. Så gott att recepten kan locka de mest inbitna av köttätare att testa, och få dem att falla för vegoköket. Gott ska ju helt enkelt vara riktigt gott, menar Gustav, och det är också fokus för hans vegoblogg. Men Gustav har inte alltid varit glad i vego på tallriken. Från början var han en köttälskare 16 He lm agat På menyn Fooled pork Pulled pork men utan fläskkött. Jackfruit är huvudingrediens och serveras som burgare. Vegansk "chèvre chaud" Valnötsbröd får sällskap av cashewost, mandelricotta, balsamicolök och kapris. Pasta vongole à la Gustav Svamp — ostronskivling, shiitake eller kungsmussling — ersätter musslorna i den här klassikern. Norialger ger smak av hav. Bönenchiladas Njut av ljuvlig bönröra i tortillabröd. Tikka masala Den indiska grytan, som smakar ljuvligt av kanel och spiskummin, görs här med vegokött i stället för kyckling. som frossade i hamburgare och älskade svensk husmanskost, som köttbullar med gräddsås och pyttipanna. En kille som med god aptit kastade sig över sin pappas stora flintastekar under grillkvällarna hemma i barndomsstaden Borlänge. Så hur blev Gustav egentligen intresserad av växtbaserad matlagning och varför blev planetsmart mat hans grej? Faktiskt upptäckte Gustav det vegetariska köket lite av en slump. Han gick på gymnasiet och hade precis tagit körkort, vilket innebar färre promenader och ovanpå det blev det mycket skräpmat. Gustav började gå upp i vikt, kände sig håglös och insåg att han blivit en rätt ohälsosam soffpotatis. — En dag dök tanken upp, kanske skulle jag testa att äta vegetariskt ett halvår? Han blev taggad på idén och gav sig själv en utmaning: ett halvår utan kött. Det var lite motigt till en början. Det var året efter studenten och Gustav hade börjat jobba, men bodde kvar hemma. På hemorten fanns vid den här tiden inte så stort utbud av vegetarisk restaurangmat. Särskilt skralt var det med vegetariska varianter av den mat han suktade mest efter: burgare, korv och svensk husmanskost. Och hans repertoar i köket var ytterst begränsad. — Maten jag lagade var rätt usel, säger han och ler åt sin dåvarande matlagningsnivå. Han fick helt enkelt kavla upp ärmarna, sätta på sig ett förkläde och börja laga de rätter han älskade och ville fortsätta äta, men i växtbaserade versioner. Hans mål krävde en hel del experimenterande. Han hade inte lagat särskilt mycket mat tidigare och dessutom var det knepigt att veta hur han skulle hantera nya råvaror. / forts. s. 19
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker