Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Jo rdens goda s t e På Gus tavs vi s Rätter som i
nte kommer att kännas så / forts. från s. 16 annorlunda i vegoversion — varken i smak eller konsistens — är bra att starta med. Färsrätter, som exempelvis spagetti bolognese, är tacksamma för en barnfamilj, eftersom köttfärsen enkelt går att ersätta med vegofärs. Eller använd vegofärs i fredagstacosen, tillsammans med de vanliga favorittillbehören och såserna. Tacos är lätt som en plätt att göra vego, och minst lika gott som med nötfärs i tacoskalet. Ett idogt experimenterande hemma i köket i det som då blivit första egna lyan påbörjades. Han började rulla köttbullar på quornfärs, prövade sig fram för att få till rätt konsistens på bönburgare och för att återskapa älsklingsrätten från barndomen: korv stroganoff, med ersättare för falukorv. När halvårsutmaningen var klar mådde Gustav så bra att det kändes helt naturligt att fortsätta äta vego. Klimatengagemanget och djurrättsfrågorna blev också allt viktigare för honom ju mer han fördjupade sig i sin nya matpassion. Efter några år kände han starkt att han på något sätt ville dela med sig av sin matresa, och de recept som han fått att funka, till fler matälskare. Han skapade en blogg, som helt enkelt fick heta det som beskrev hans upplevelse av de vegetariska och veganska rätter han komponerat: Jävligt gott. Året var 2011. I dag äter Gustav det som kallas planetär diet. Med andra ord — mat som är hållbar att producera och snäll mot planeten. Han har även valt bort ägg och mejeriprodukter och äter därmed veganskt. — Benämningen planetär diet är inget jag själv använder, men vad jag äter stämmer in på det. Antalet följare på hans blogg och hans konto på Instagram visar också ett tydligt tecken: det är allt fler som vill få in mer växtbaserad mat i sin vardag. Vill man inte helt släppa den vanliga biffen och burgaren är ju det inget problem. Du kan välja att laga en helt växtbaserad rätt en eller ett par gånger i veckan, tipsar Gustav. Eller, laga dina favoriträtter men byt ut en ingrediens i rätterna mot en växtbaserad. Välj då gärna rätter som du är bekant med sedan förut. — Känner man sig trygg med att laga en viss rätt, blir det också enklare att byta ut huvudingrediensen i den mot en växtbaserad. / forts. s. 20 En dag i en matbloggares liv "Efter frukost börjar arbetsdagen ofta i min studio. Jag sätter igång och lagar och fotar någon ny maträtt till bloggen. Helst äter jag sedan upp det jag lagat till lunch, och allra helst tillsammans med någon om jag kan tajma ett lunchmöte. På eftermiddagen sätter jag mig och skriver recept och förbereder kvällens inlägg. Vid fem, dags att åka hem och laga mat till familjen. Innan jag kan checka ut för dagen lägger jag upp kvällens inlägg och svarar på följares kommentarer. Sedan, kanske en god bok i soffan.” Hemma hos Gustav är det bara han själv som äter helt vego. — Min sambo och våra döttrar gillar växtbaserat, men föredrar fortfarande kött, fisk och kyckling i vissa rätter. Det löser Gustav med att göra samma rätt, men i två versioner. Därför står det ibland dubbla pannor eller grytor på spisen. I den ena kanske han bryner vegokorv och tofu, i den andra falukorv och ägg. Sedan äter hela familjen pyttipanna ihop — men i två olika varianter. Andra dagar äter alla samma vegorätt, kanske en poké bowl med marinerad vattenmelon, fiskpinnar gjorda av tofu eller fooled pork — Gustavs svar på pulled pork, gjord på långkokt jackfruit. Vissa rätter tänker barnen inte längre på att de är köttfria, menar Gustav. Detta eftersom han har tänkt till ordentligt när han har komponerat recepten, så att rätterna smakar och upplevs som de skulle ha gjort med animaliskt protein eller det där andra som bytts ut. — Familjens spagetti bolognese till exempel, den serveras alltid i form av min vegovariant. Barnen älskar den. Det finns många bra råd, tips och tricks för ett mer växtbaserat kök, menar Gustav och nämner ett exempel: pannkakor utan ägg kan först kanske låta knepigt att få till, men det löser en deciliter kikärtsspad. Matlåde-giveaways! ”Jag brukar kombinera fotografering med testlagning av recepten. Då blir det många matlådor, som i det här fallet gavs bort till mina följare i Stockholm.” I Gustavs matlagning är det inte bara smaken som är i fokus. Han lägger stor vikt vid att få till bra textur på sina växtbaserade rätter. — Om du vill testa dig fram på egen hand, och göra någon av dina favoriträtter vegetariska, fundera kring vad grönsaken eller det växtbaserade proteinet har för tuggmotstånd. Kanske behöver du tillsätta något som ger lite mer stuns i såsen eller lite extra crunch? He lm agat 19 Bilder: Gustavs egna (faktaruta), Devi Puspita Amartha Yahya/Unsplash (nötsmör), Alexandra Kikot/Unsplash (brödlimpa), Istockphoto (citrusfrukt)
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker